Το Ηράκλειο συντεταγμένοΈγινε τελικά η κοινή σύσκεψη για το Φράγμα Αποσελέμη, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αντιτιθέμενων και μη, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου, την Δευέρα (21/2) υπό την προεδρία του Νομάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαρρή.

Στη εξάωρη συνεδρίαση, παρέστησαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Σχοιναράκη, Δεικτάκης, Ματζαπετάκης, Μπαντουβάς, Στρατάκης, Κεγκέρογλου, ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Αναστασάκης, οι δήμαρχοι, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Επισκοπής, μελετητές του έργου, επιστήμονες που τάσσονται υπέρ, όσο και επιστήμονες που θεωρούν ότι ένα τέτοιο έργο θα προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην περιοχή.

Η γενικότερη εικόνα είναι ότι το Ηράκλειο θεωρεί ότι το έργο αυτό θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης της πόλης, εμφανώς αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οι μελετητές μιλούν για ενιαία διαχείριση υδάτινων πόρων, αλλά όλων των άλλων, εκτός των δικών τους. Και έτσι, παρά τις πολλές αντιδράσεις, κάποιοι εμμένουν σε μια λάθος επιλογή, που κρατά εδώ και 40 χρόνια. Η σύσκεψη δεν κατέληξε πουθενά, άρα κάθε πλευρά τραβά τον δρόμο της.

Οι πτωχοί συγγενείς..Στο μόνο σημεο που υπήρξε συμφωνία είναι ότι τελικά, οι νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν οι αρχικές ποσότητες νερού που κάποιοι προέβλεπαν.

Και ακόμα, αποκαλύφθηκε, ότι το φράγμα δημοπρατήθηκε με άλλη μελέτη και με άλλη μελέτη χρημαοδοτείται.

Απορίες ωστόσο προκάλεσε η απουσία των βουλευτών Λασιθίου και του Νομάρχη, λόγω της σύσκεψης για την πατάτα στο Οροπέδιο. Ήταν τόσο ζωτικής σημασίας η σύσκεψη για την πατάτα; η λειτούργησε ως άλλοθι;. Το Ηράκλεο πάντως εμφανίστηκε συντεταγμένο, σε σχέση με τους φτωχούς συγγενείς του Λασιθίου. Και απ’ ότι φαίνεται θα καταφέρει να επιβάλλει αυτό που θέλει. Δηλ. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας και υπό τας διαταγάς μας.

Σπύρος Δανέλλης.Και η μόνη συνεπής και εμπεριστατωμένη, όσο και συνεχής αντιπολίτευση εναντίον του φράγματος προέρχεται μόνο από τη Χερσόνησο. Ο Δήμαρχος Σπύρος Δανέλλης, πλαισιωμένος από μέλη της επιτροπής Λαγκάδας κατά του φράγματος, αλλά κα επιστήμονες που θεωρούν ότι έα τέτοιου μεγέθους έργο θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει. Και ανιπροτείνει λύσεις που στοιχίζουν λιγότερο, αποδίδουν περισσότερο και δεν προξενούν βλάβες στο περιβάλλον.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos