Πανεπιστήμιο ΚρήτηςΕρώτηση για την υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Μαριέττα Γιαννάκου και τον κ. υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη θέτει ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με θέμα «Μεγάλη αναστάτωση και ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που μεθοδεύτηκε έχει προκαλέσει η διακοπή της καταβολής του επιδόματος φοιτητικού ενοικίου, στην οποία εξαναγκάστηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, φέρνοντας σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο τουλάχιστον 136 δικαιούχους φοιτητές».
 
Η ερώτηση:
 
Ως μέτρο αντιμετώπισης του γεγονότος ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διαθέτει φοιτητική εστία και στα πλαίσια της κοινωνικής μέριμνας για τους φοιτητές και φοιτήτριες που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ να διαθέτει ειδικό επίδομα ενοικίου από 100 ές 150 ευρώ ανά μήνα σε όσους πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις.
 
Η χορήγηση του επιδόματος αυτού αδικαιολόγητα και αιφνιδίως έπαψε να εγκρίνεται για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά τη γνωμοδότηση που υπογράφεται από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, κατά την οποία θα συνεχιζόταν δήθεν να παρέχεται στους δικαιούχους φοιτητές και φοιτήτριες, ακριβώς γιατί καλύπτει τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη φοιτητικής εστίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πλέον του εφάπαξ για τους ασθενείς οικονομικά φοιτητς επιδόματος των 1000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας. Κι όμως, χωρίς προειδοποίηση και με την ανεπαρκή δικαιολογία ότι το κράτος έχει θεσπίσει εφάπαξ επιδότηση 1000 ευρώ, το Ελεγκτικό Συνέδριο έπαψε να εγκρίνει τα κονδύλια του φοιτητικού επιδόματος στέγασης.
 
Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη, που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τουλάχιστον 136 φοιτητές και φοιτήτριες του εν λόγω Πανεπιστημίου, προβληματίζει έντονα για τους παρακάτω λόγους:
  • το επίδομα στέγασης των 100 – 150 ευρώ ανά μήνα δν σχετίζεται και δεν καλύπτεται από την εφάπαξ επιδότηση του Υπουργείου Παιδείας, γιατί στοχεύει στην αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών στέγασης των φοιτητών στο Ηράκλειο, που αντίθετα με φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων, αναγκάζονται ακόμα κι αν έχουν τις προϋποθέσεις στέγασης σε φοιτητική εστία, να πληρώνουν δυσβάσταχτα για αυτούς ενοίκια, γιατί το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διαθέτει φοιτητική εστία!
  • τη διάκριση αυτή των επιδομάτων και τις ιδιαίτερες ανάγκες των φοιτητών στο Ηράκλειο, έχει ουσιαστικά αποδεχθεί η Υπουργός Παδείας, αφού σύμφωνα με γνωμοδότηση που υπέγραψε θα συνεχιζόταν να παρέχεται στους δικαιούχους φοιτητές και φοιτήτριες το μηνιαίο επίδομα στέγασης και μετά την θέσπιση του εφάπαξ επιδόματος των 1000 ευρώ.
  • επιπλέον, το επίδομα 1000 ευρώ, δίνεται σε φοιτηές που σε άλλες περιοχές της χώρας διαμένουν κατά κανόνα σε φοιτητική εστία και υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που δεν εμπίπτουν στις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις του εφάπαξ επιδόματος, αλλά η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους δεν τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος μισθωμένης ή ξενοδοχειακής στέγης του Ηρακλείου.

Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2005 εγκρίνονταν από το Ελεγκτικό Σνέδριο όλες οι σχετικές δαπάνες για την επιδότηση ενοικίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκτός από μία κάθε φορά «παρτίδα», ώσπου τελικά, όταν το Πανεπιστήμιο ζήτησε το λόγο της επιλεκτικής αυτής απόρριψης, το Ελεγκτικό Συνέδριο απάντησε ότι έγινε λάθος (!) και ότι στο εφεξής δεν θα απορρίπτει επιλεκτικά, αλλά εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για το μηνιαίο επίδομα ενοικίου!!! Η δε αιτιολογία της απόρριψης, για δήθεν αλληλοκάλυψη από την εφάπαξ επιδότηση των 1000 ευρώ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνωμοδότηση της Υπουργού Παιδείας που διακρίνει τους λόγους θέσπιση των δύο αυτών επιδομάτων και αποδέχεται την ανάγκη παράλληλης χορήγησής τους!!!

Γίνεται αντιληπτό, ότι η αιφνίδια αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξανάγκασε το Πανεπιστήμιου Κρήτης να διακόψει την χορήγηση του επιδόματος μεσοχρονίς, φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο 136 φοιτητές. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, προκειμένου να αρθεί άμεσα αυτή η αδικία, που φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο ασθενείς οικονομικά φοιτητές και τελικά απαξιώνει το σημαντικότατο εκπαιδευτικό έργο αυτού το Πανεπιστημίου, δυσχεραίνοντας τη διαμονή των φοιτητών στο Ηράκλειο και την παρακολούθηση από αυτούς των μαθημάτων τους, είναι προφανής.

Εδώ και δύο χρόνια, η Κρήτη βιώνει την εγκατάλειψη, και συχνά την υπονόμευση από το Κυβερνών Κόμμα στον αγροτικό, τουριστικό και αναπτυξιακό τομέα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο ανθούσε επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και του οποίου η ενδυνάμωση αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νησιού, είναι ανεπίτρεπτο να απαξιώνεται και να εγκαταλείπεται από την Κυβέρνησή σας. Οι νέοι που φοιτούν στο Πανεπιστήιο αυτό με θυσίες δικές τους και των οικογενειών τους ελπίζοντας και αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο μέλλον, είναι ανεπίτρεπτο να δοκιμάζουν την αδιαφορία και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που έπαψαν να εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι ανωτέρω δαπάνες φοιτητικού ενοικίου για τους 136 δικαιούχους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και μάλιστα σταδιακά και ανά «παρτίδες»;
  • Συμφωνείτε μ την αιτιολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το κράτος έχει θεσπίσει εφάπαξ επιδότηση 1000 ευρώ και άρα δεν συντρέχει λόγος μηνιαίου επιδόματος ενοικίου; Πως συνάδει αυτή με την έγγραφη εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας κατάφαση της ανάγκης, ανεξάρτητα από το εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ, καταβολής στους δικαιούχους φοιτητές της Κρήτης και μηνιαίου επιδόματος ενοικίου λόγω ακριβώς της έλλειψης φοιτητικής εστίας στην Κρήτη;
  • Αντιλαμβάνεσθε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται μεσοχρονίς 136 τουλάχιστον νέοι πολίτες αυτής τη χώρας, ένα οικονομικό αδιέξοδο που θα τους στερήσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα πανεπιστημιακά τους μαθήματα; Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη νέα γενιά;
  • Έχετε την πρόθεση να διακόψετε πλήρως την καταβολή μηνιαίου επιδόματος φοιτητικού ενοικίου που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
  • Αν όχι, σε τι μέτρα σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης για τους 136 δικαιούχους φοιτητές και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά;
  • Σε κάθε περίπτωση, τι θα συμβεί με τους φοιτητές που προερχόμενοι από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαμονής στο Ηράκλειο, αλλά δεν εμπίπτουν στις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις του εφπαξ επιδόματος του Υπουργείου;


    Ο ερωτών Βουλευτής
    Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos