Έκθση φιγούρας Τίτου ΠετράκηΤα εγκαίνεια της έκθεσης αφιερωμένης στο «Ελληνικό θέατρο σκιών», έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (16/4) στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Στην έκθεση φιλοξενούνται φιγούρες του Τίτου Πετράκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 03.05.05 και θα είναι ανοικτή καθημερινά 10:30 – 20:30 και κατά τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας (25-30.4) 10:30 –18:00.
(Μ. Παρασκευή 29.04.05 και Κυριακή του Πάσχα 01.05.05 κλειστή).

Ο Τίτος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και έζησε εκεί τα μαθητικά του χρόνια. Από τότε και για 30 χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Σήμερα ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και ασχολείται με τη χαρακτική τς κοπιδιαστικής φιγούρας, και τα πρωτότυπα ψηφιδωτά του. Μια μακρά πορεία στην τέχνη της ασπρόμαυρής φωτογραφίας και ειδικότερα στη φωτογράφηση κόντρα στο φως, καθώς επίσης και η παιδική του αγάπη για το θέατρο Σκιών τον έκαναν ν΄ ασχοληθεί με τα σκοτεινά περιγράμματα που και οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν στον θεατή. Από το μεγάλο δάσκαλο του Θεάτρου Σκιών Ε. Σπαθάρη και ειδικότερα από τον ερευνητή του θεατρικού αυτού είδους γραφίστα Μ.Ιερωνιμίδη πήρε τα πρώτα μαθήματα της χάραξης της κοπιδιαστής φιγούρας πάνω σε χαρτόνι.

Οδ. Σγουρός - Τ. Πετράκης Έτσι, αρχίζοντας με φιγούρες και θέματα από το Θέατρο Σκιών και διατηρώντας αυστηρά αναλλίωτο τον παραοδσιακό τρόπο σκαλίσματος προχώρησε στη χάραξη θεμάτων πέραν των παραδοσιακών. Όλα τα χαρακτηριστικά του διατηρούν την αρχή της «Μορφής αντίθετα στο φώς». Επηρεασμένος βαθιά από τις φόρμες μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών και αναπλάθοντας τες πολλές φορές δημιούργησε με τη δική του εικαστική αντίληψη το προσωπικό του στιλ : «Τη φιγούρα κόντρα στο φως». Το τελευταίο διάστημα ασχολείται παράλληλα και με το αντίθετο της σκιερής σιλουέτας, το φως και το χρώμα, για την κατασκευή των – ιδιαίτερης μορφής και τεχνικής – εντυπωσιακών ψηφιδωτών του. Η ψηφίδα, που χρησιμοποιεί είναι κεραμική και φτιαγμένη από τον ίδιο. Έχει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του με προεξέχουσα τη συμμετοχή του στην 6η παγκόσμια μπιενάλε εικονογράφησης που έγινε τον Απρίλιο – Μάιο του 2001 στην γκαλερί PROGRES του Βελιγραδίου.

Την έκθεση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos