Τα Ελβετικά φράγκα, τα είχε πραγματικά ή λογιστικά η τράπεζα στο σεντούκι της
Μιλάμε για την απαίτηση της τράπεζας να καταβάλλονται οι δόσεις του δανείου, με στριφογύρισμα από Ελβετικά φράγκα σε Ευρώ

Τα δάνεια τα έδωσε στους πελάτες της σε Ευρώ και αυτοί στους εργολάβους πάλι σε ευρώ. Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων σε συνάλλαγμα εντός της ευρωζώνης. Επιτρέπεται μόνο σε πλοιοκτήτες και για ναύλους.

Για την απόφαση της Ολομέλειας 4/2019 γίνεται πολύ λόγος ως βλαπτική για τους καταναλωτές τέτοιων δανείων, λόγω της έκφρασής της “αποτελεί  Δηλωτικό όρο” και δεν μπορεί να κριθεί η καταχρηστικότητά του.

Μιλάμε για την απαίτηση της τράπεζας να καταβάλλονται οι δόσεις του δανείου, με στριφογύρισμα από Ελβετικά φράγκα σε Ευρώ, με την ισοτιμία τους της ημέρας της κάθε δόσης και όχι με την ισοτιμία της ημέρας που δόθηκε το δάνειο σε ευρώ.

Δηλαδή, δήθεν αναγκάζει τον πελάτη σε κάθε δόση, να αγοράζει Ελβετικά και να τα μετατρέπει σε Ευρώ και να της τα δίνει.

Σε αυτό το στριφογύρισμα, η ζάλη που δημιουργεί, επηρέασε και τους δικαστές της Ολομέλειας αυτής.

Η σύμβαση μπορεί να γράφει ότι θέλει, και να είναι και ασυνάρτητη και ασύνδετη στα άρθρα της, και δη στο υποχρεωτικό και αδιαίρετο σκέλος, της οικονομικής της ισορροπίας.

Το δάνειο όμως, τα λεφτά που έδωσε ο ταμίας στον πελάτη, ήταν Ευρώ και φυσικά το εξοφλεί με δόσεις που καταβάλλει, μόνο σε Ευρώ.

Που χωράει λοιπόν, το ΑΚ 291 σε αυτή την συναλλαγή, που είναι ?? το δάνειο σε συνάλλαγμα ???, για να μπορούμε να δεχθούμε ότι υποχρεούται στις δόσεις να στριφογυρίζει με μετατροπή τους από Ελβετικό σε Ευρώ.

Ποιος δηλωτικός όρος, είναι δηλωτικός όταν δεν είναι διπολικά ίσος.

Δηλωτικός δηλαδή είναι ?? και ένας όρος που θα λέει : Δεν χρωστώ αλλά θα σου δώσω αυτά τα λεφτά για να σε ξεχρεώσω.

Αυτό ακριβώς έκριναν ως ορθό, οι Δικαστές της Ολομέλειας 4/2019. Το θα σου δώσω αυτά τα λεφτά για να σε ξεχρεώσω που δεν σου τα χρωστώ. Αυτό το ονόμασαν Δηλωτικό όρο.

Όταν του βάζει όρο στην σύμβαση που του παραδίδει Ευρώ ο ταμίας, ότι, θα μου δίνεις τις δόσεις με Ευρώ μεν όπως Ευρώ σου τάδωσα, αλλά, το πόσα θα είναι τα Ευρώ της δόσης, θα τα υπολογίζω κάθε φορά, με το ποσό των δόσεων σε Ελβετικά του πίνακα που έκανα σε Ελβετικά την ημέρα της σύμβασής μας και, όχι με την τότε ισοτιμία αλλά με την ισοτιμία της μελλοντικής ημέρας της κάθε δόσης. !!!!!!

Θυμηθείτε, απορριπτικές αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων, με το σκεπτικό : Επειδή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, ποτέ δεν είχε κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε βέβαια ποτέ κηρύχτηκε.

Η διασπορά με το επικοινωνιακό σύννεφο τρομοκρατίας των ΜΜΕ, αποτέλεσε τότε για τους δικαστές την βάση και στις αποφάσεις τους. Η ίδια τακτική επιχειρείται και τώρα στα δάνεια € εκ μετατροπής CFC, που αποκαλούνται ψευδώς ως Ελβετικού Φράγκου όχι μόνο από τα ίδια τα θύματα αλλά !!!! και από τον Σύλλογό τους ΣΥΔΑΝΕΦ.

ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ  ΔΤ 697 14.02.2020

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos