Αποδημητικά πτηνάΠρόσθετα μέτρα βιοασφάλειας σχετικά με τη γρίπη των πτηνών ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Λασιθίου, κατόπιν διαταγής το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διεύθυνση επιβάλλει τον εγκλεισμό των πουλερικών, τόσο των οργανωμένων πτηνοτροφείων, όσο και εκείνων ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής στις εγκαταστάσεις τους, για την αποφυγή επαφής τους με άγρια πτηνά.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ανοίγματα των εγκαταστάσεων (πόρτες, παράθυρα, κ.ά.) όσο και οι εξωτερικοί χώροι όπου μένουν τα πουλερικά θα πρέπει να καλύπτονται από τα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, έτσι ώτε να αποκλείεται η επαφή με τα άγρια πτηνά και τις απεκκρίσεις αυτών.

 

Για το λόγο αυτό θα συγκληθεί αύριο το Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο με θέμα συζήτησης την εξέλιξη της γρίπης των πουλερικών και τα αναγκαία μέτρα καθώς και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε σχέση με τον αγροτικό τομέα.

 

Τη χώρας μας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος συνοδευόμενος από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας κ. Γ. Μέργο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρ. Αυγουλά.

 

Σε εφαρμογή το «ΠΕΡΣΕΑΣ»

Την ίδια ώρα και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έθεσε σε εφαρμογή το Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών Νοσοκομείου «ΠΕΡΣΕΑΣ», για μια πιθανή επιδημία γρίπης.

 

Στόχοι του «Περσέας» είναι να προσδιορίζει και να αναλύει τις ενέργειες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε πολλαπλά σενάρια. Να καλύπτει τη δυνατότητα του νοσοκομείου, να συνεχίζει να παρέχει ένα σύνολο από κρίσιμες υπηρεσίες σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τέλος να επανέρχεται στην κανονική λειτουργία του το νοσοκομείο μόλις οι συνθήκες ανάγκης το επιτρέψουν.

 

Το σχέδιο «Περσέας» εφαρμόζεται από το σύνολο των νοσοκομείων του νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και ο στόχος είναι να είναι έτοιμα όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2005.

 

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμν

Print Friendly, PDF & Email

Από manos