Από τη λειτουργίαΤην Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των τεσσάρων συμμαρτύρων αυτού, εόρτασε τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος, συμπροσευχουμένου του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, και έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ έψαλαν κατανυκτικά Ιεροψάλτες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε τον Θεοφ. Επίσκοπο Κνωσού, του ευχήθηκε έτη πολλά και καλλίκαρπα στα καθήκοντά του ως Βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και ως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και τόνισε ότι το όνομα που φέρει προς τιμήν μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλλιδάκη φανερώνει τη συνέχεια και την ενότητα μέσα στην Εκκλησία. Ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη κ. Ευγένιο, τον «της ευγενίας επώνυμο» όπως είπε, και του ευχήθηκε μακροημέρευση και αγλαόκαρπη ποιμαντορία.
Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, με τη συμμετοχή των Ηγουμένων των Ιερών Μονών και πολλών Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης έλαβαν μέρος οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και Αγ. Γεωργίου Γοργολαΐνι Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, καθώς και ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Φιλόθεος Κουκουναράς, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Σιβρύτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.
Τον εορτάζοντα Σεβ. κ. Ευγένιο προσφώνησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αφού μίλησε για το ρόλο των Αγίων στη ζωή των πιστών, αναφέρθηκε στο αξίωμα του Επισκόπου και διερμήνευσε τα αισθήματα αφοσίωσης και αγάπης του ευαγούς Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας προς το πρόσωπο του εορτάζοντα Μητροπολίτη, στον οποίο πρόσφερε εκ μέρους όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μία Αρχιερατική ράβδο.
Από τη λειτουργίαΟ Σεβ. κ. Ευγένιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τους Ιερείς της Μητροπόλεως, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τον ευσεβή λαό των δύο επαρχιών, Ιεράπετρας και Σητείας, για τη συμμετοχή στα ονομαστήριά του, αναφέρθηκε στο πολυεύθυνο και επίμοχθο έργο της Αρχιερατικής διακονίας του, επισημαίνοντας ότι πρώτιστη προτεραιότητά του αποτελεί πάντοτε το συμφέρον της Εκκλησίας και η πνευματική προαγωγή του τόπου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «ο άνθρωπος δεν αξίζει για αυτό που είναι, αλλά για αυτό που μπορεί να γίνει, αφού δηλ. κάθε άγιος είναι και μια θεοφάνεια, είναι μια ζωντανή παρουσία και μαρτυρία του ζωντανού Θεού».
Στη συνέχεια, ο Σεβ. κ. Ευγένιος απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στους Πρεσβύτερους π. Σπυρίδωνα Ρελάκη, Εφημέριο Παλαικάστρου, και π. Σάββα Λιναρδάκη, Εφημέριο Ι. Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας, επιβραβεύοντας τη μέχρι σήμερα διακονία τους στην Τοπική Εκκλησία.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχήθηκε στον Σεβ. κ. Ευγένιο χρόνια πολλά και καρποφόρα Αρχιερατεία, τονίζοντας ότι η εορτή του Σεβ. Ποιμενάρχου μιας Μητροπόλεως είναι και εορτή όλης της τοπικής Εκκλησίας, αφού ο Επίσκοπος είναι κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο «εις τύπον και τόπον Χριστού».
Στην θ. Λειτουργία παρέστησαν και ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Σεβ. ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντ. Στρατάκης, ο Αντινομάρχης κ. Σ. Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μ. Μαστοράκης, ο Αντιδήμαρχος Ι. Ροβυθάκης και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας, ο πρ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Δήμαρχος Παλαικάστρου κ. Ι. Χατζηνάκης, ο Διοικητής Ταξίαρχος Ιω. Γεωργίου και Αξιωματικοί του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Μ. Ρασούλης, ο Αναπλ. Διοικητής της Αστυν. Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Χ. Δανδουλάκης και πλήθος πιστών από την ευρύτερη Μητροπολιτική περιφέρεια.
Ακολούθησε δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα του πρώην Οικοτροφείου και το μεσημέρι προσφέρθηκε εόρτιο γεύμα για όλους τους παρευρεθέντες ενώ μέχρι αργά το βράδυ ο Σεβ. κ. Ευγένιος δέχονταν τις ευχές Κλήρου και λαού στο Επισκοπείο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που τον επισκέφθηκαν για να του ευχηθούν ήταν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πολλοί μαθητές.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos