νεογέννητο βρίσκει το δρόμο προς τη θάλασσα
νεογέννητο βρίσκει το δρόμο προς τη θάλασσα

Τα πρώτα χελωνάκια για το 2015 είναι … Κρητικής καταγωγής”, σύμφωνα με το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Το προστατευόμενο είδος της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta επισκέπτεται σταθερά το νησί μας

με σκοπό βέβαια όχι τον … παραθερισμό αλλά την μέγιστη ανάγκη κάθε είδους οργανισμού, την αναπαραγωγή. Τα πρώτα χελωνάκια για το αναπαραγωγικό έτος 2015 καταγράφηκαν την 15η Ιουλίου στην παραλία του Καλαμακίου, στο Δήμο Φαιστού και είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη. Η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την ευθύνη της να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του σπάνιου αυτού είδους διοργανώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα σειρά ενημερωτικών δράσεων στις έδρες των Δήμων όπου βρίσκονται οι κύριες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και ενθαρρύνει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στην θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν.
  • Εάν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
  • Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.
  • Εάν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα.
Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta στην Κρήτη
Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta στην Κρήτη
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos