Στο ανακαινισμένο σχολείο

Από την εκδήλωση

Τιμητική εκδήλωση για τους δωρητές του χωριού οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου Οροπεδίου Λασιθίου, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου σχολείου του χωριού που έπαψε να λειτουργεί το 1983.
Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την αναβίωση της πολιτιστικής παράδοσης του χωριού και το ξαναζωντάνεμα της κοινωνικής ζωής. Στόχος του Συλλόγου είναι να καθιερωθεί κάθε χρόνο μία ημέρα συνάντησης όλων των απανταχού Αγιοκονσταντινιωτών.

«Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ο Σύλλογος μας μια μορφή κοινοτικής έκφρασης των κατοίκων του χωριού και να λειτουργήσει ως φορέας για τη σύσφιξη των σχέσεων των αποδήμων με τη γενέτειρα τους και κυρίως να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τις πολυποίκιλες και αξιόλογες δυνατότητες που προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Αρχαύλης.
Ο Σύλλογος αποφάσισε να τιμήσει τους δύο μεγάλους ευεργέτες του χωριού. Δύο γιατρούς που έχουν αποδείξει έμπρακτα την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Συγκεκριμένα τίμησε τον κ. Κώστα Ορφανό, Ομότιμο καθηγητή δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο οποίος ανέλαβε τις δαπάνες για την ανακαίνιση του σχολείου και τον γιατρό οφθαλμολογίας κ. Αντώνη Τζομπανάκη, με δαπάνες του οποίου έγινε το μνημείο των πεσόντων τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης.
Παράλληλα τιμήθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς για την προσφορά του στο χωριό και την ανάδειξη του Οροπεδίου Λασιθίου. Τους δύο τιμηθέντες δωρητές παρουσίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Κασσωτάκης αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολείου και την προσφορά των εκπαιδευτικών που δίδαξαν στο συγκεκριμένο σχολείο το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1983 και έκτοτε παρέμεινε κλειστό μέχρι την ανακαίνιση του με δαπάνες του κ. Ορφανού και τη μετατροπή του τώρα σε ένα πολύ καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο εκδηλώσεων.
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του κ. Κασσωτάκη στην προσφορά που έχει το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου στα γράμματα και την επιστήμη, αφού παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό οικισμό που ο πληθυσμός του κυμάνθηκε από 180 μέχρι 300 περίπου κατοίκους έδωσε στην κοινωνία της Κρήτης, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού επιστήμονες με διεθνές κύρος και καταξίωση όπως ο δωρητή Κώστας Ορφανός. Συγκεκριμένα ο κ. Κασσωτάκης εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να αποτελεί και πανελλήνια πρωτιά το γεγονός ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει αναδείξει 9 καθηγητές πανεπιστημίου εκ των οποίων οι δύο διετέλεσαν και πρυτάνεις πανεπιστημίων.
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια μίλησε για τους δωρητές ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος επισημαίνοντας την αξία της προσφοράς τους αλλά και τη μεγάλη αγάπη που έχουν επιδείξει για τον τόπο, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασε την αγάπη του για το Οροπέδιο Λασιθίου και προέτρεψε όλους τους Λασιθιώτες να αναδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις και τις αναφορές τους «το αγαπημένο μας Οροπέδιο».
«Σας ευχαριστώ όλους γιατί εσείς μας δώσατε την αφορμή να προσφέρουμε στον τόπο και να νιώθουμε τόσο όμορφα εδώ. Μου φαίνεται ότι σημαντικό είναι να δίνει κανείς παραδείγματα και ο Χριστός έδειξε ένα τέτοιο παράδειγμα και εμείς ακολουθούμε», τόνισε ο τιμώμενος Κώστας Ορφανός ευχαριστώντας προσωπικά όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια ανακαίνισης του παλιού σχολείου η οποία ολοκληρώθηκε εντός εξαμήνου. «Όλα αυτά που κάνω και ότι έκανα νομίζω ότι είναι το καθήκον μου και το χρέος μου. Το καθήκον και το χρέος δεν θέλει ούτε συγχαρητήρια, ούτε τιμές, αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζομπανάκης.
Μετά την απόδοση των τιμητικών πλακετών στους δωρητές, τιμήθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, για το έργο του οποίου μίλησε ο κ. Τζομπανάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπηρετεί με αποτελεσματικότητα ένα μεγάλο όραμα ανάδειξης της περιοχής.
«Είμαι συγκινημένος για την προσφορά των δωρητών του χωριού. Δίκαια αξίζουν το θαυμασμό, το δέος, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό όλων μας και μας δίνουν το παράδειγμα. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε αλλά οφείλω να πω ότι απλά έκανα το χρέος μου», επεσήμανε ο Δήμαρχος στην αντιφώνηση του.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων της Τουρκοκατίας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Βάρδα.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos