από παλαιότερη συνεδρίαση
από παλαιότερη συνεδρίαση

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας την Τρίτη 28 Απριλίου προκειμένου να λάβει απόφαση σχετικά με το θέματα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος,

όπως προβλέπει κατεπείγουσα ρύθμιση μέσω της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, κ. Θεοδόσιου Καλαντζάκη, του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Μανώλη Φραγκούλη καθώς και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των μελών του δημοτικού συμβουλίου κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω:

«Στηρίζουμε την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο πλαίσιο άμβλυνσης των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

Η νομοθετική τακτοποίηση των παρακάτω ζητημάτων:

  1. Εξαίρεση ανταποδοτικών τελών
  2. Εξαίρεση προϋπολογισμού οικονομικών δεσμεύσεων (δάνειο Παγκρήτιας)
  3. Ανάληψη από το Κράτος, δια νομοθετικής ρύθμισης της ευθύνης για κάλυψη νομικών ζητημάτων που αφορούν ρήτρες ή ευθύνες του Δήμου ή του Δημάρχου
  4. Εξαίρεση καταθέσεων σε συνεταιριστικές τράπεζες
  5. Αποσαφήνιση του μηχανισμού διαχείρισης των χρημάτων μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος
  6. Ακριβής προσδιορισμός του χρόνου και του τρόπου εκταμίευσης των χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στις ανάγκες μισθοδοσίας, καθώς και στις λειτουργικές και έκτακτες ανάγκες του αποτελούν την αναγκαία και βασική προϋπόθεση, για να προχωρήσει ο Δήμος στην μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις ανάγκες της Κυβέρνησης».

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Καλαντζάκης «Δεδομένης της οικονομικής στενότητας των δήμων από τη μια  και του σημαντικού καθημερινού έργου που καλούνται να επιτελέσουν από την άλλη, η δέσμευση ή ακόμα και η οποιαδήποτε στέρηση των αποθεματικών τους δημιουργεί κινδύνους και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, όταν δεν υπάρξουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για τη διαφύλαξη των χρηματικών αποθεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Ένα δυνατό για τους Έλληνες Κράτος σημαίνει και μια δυνατή για την Ελλάδα Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια σχέση αλληλοϋποστήριξης, αλληλοσυνεργασίας και αλληλοβοήθειας που ειδικά στις μέρες μας δεν θα έχουμε κανένα όφελος να προσβάλουμε.

Κατά συνέπεια, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που ως φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουμε και παράλληλα συμμεριζόμενοι ως Έλληνες τις ανάγκες του κράτους μας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαστε θετικοί στην μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού όμως πρώτα προχωρήσουν οι απαιτούμενες από την ΚΕΔΕ ρυθμίσεις σχετικά με την νομοθετική τακτοποίηση σημαντικών ζητημάτων, προκειμένου να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση εκτεθειμένο το δήμο μας»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos