Μαθητές και καθηγητές στην Αυστρία

Από την επίσκεψη

Το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας συμμετέχει στο Πρόγραμμα Δια βίου μάθησης – Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις ως συντονιστικό ίδρυμα, σε συνεργασία με το Bundesoberstufenrealgymnasium Gussing της Αυστρίας και το Gewerbliche Schule Ehingen της Γερμανίας, το οποίο έχει τίτλο «Οι ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, από 16 έως 21 Απριλίου, στο Gussing της Αυστρίας.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου, κ.κ Σουργιαδάκη Μαρία, Διακάκης Γεώργιος ΠΕ17, Καφφές Δημήτριος και Σερετίδου Αλεξία, καθώς και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων, κ.κ Δασκαλάκης Παύλος και Βουμβουλάκης Χαρίδημος από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας καθώς και ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, υπεύθυνος για εκπαιδευτικά θέματα κ. Σπυριδάκης Νικόλαος.
Κύριο περιεχόμενο της επίσκεψης ήταν Η γνωριμία των μελών των παιδαγωγικών ομάδων των εταίρων, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες συνεργασίας. Γνωριμία μέσα από παρουσιάσεις, των πόλεων, των εκπαιδευτικών συστημάτων και σχολείων των εταίρων. Αξιολόγηση της πορείας των εργασιών.
Οργάνωση ομάδων εργασίας, ανάθεση αρμοδιοτήτων. Προγραμματισμός των επόμενων βημάτων υλοποίησης του σχεδίου. Πληροφόρηση και επίσκεψη στις υποδομές του Gussing, μια πόλης ενεργειακά αυτόνομης, που στηρίζεται στις ήπιες μορφές ενέργειας, επίσκεψη στο ηλιακό σχολείο του Gussing καθώς και γνώση των δυνατοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης μαθητών σε φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το Αυστριακό σχολείο το οποίο επισκέφτηκαν οι εκπαιδευτικοί θεωρείτε ένα καλό επαγγελματικό σχολείο για τα δεδομένα της Αυστρίας. Το περιβάλλον εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, ο πλούσιος εργαστηριακός εξοπλισμός, η πολύ-ποικιλότητα της υλικοτεχνικής του υποδομής, το άρτια οργανωμένο σχολείο από διοικητικής πλευράς (γραμματεία, βοηθητικό προσωπικό), η πολύπλευρη υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την όσο το δυνατόν πληρέστερη εκτέλεση του έργο τους, αποτελούν συγκεκριμένη πρόταση για υιοθέτησή της από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ειδικά αν γνωρίζει κανείς την κατάσταση από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και κτηρίων που διαθέτει (ή καλύτερα δεν διαθέτει) το συντονιστικό ελληνικό σχολείο, το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, θα αντιληφθεί ότι είναι ΑΜΕΣΟ να φτάσουμε και εμείς σε τέτοια υψηλά επίπεδα λειτουργίας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση του ενεργειακού μοντέλου του Gussing από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που διαθέτει η πόλη. Μέσα σε μια δεκαετία από το 1998, που ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο, μέχρι σήμερα, η πόλη έγινε πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες ποσότητες βιομάζας που διέθετε.
Χρησιμοποιώντας τα ροκανίδια (απόβλητα των ξυλουργείων της) και τα τηγανέλαια από τις κατοικίες, παρήγαγαν ζεστό νερό, που με σωληνώσεις το διοχέτευσαν σε όλη την πόλη και τα εργοστάσια ώστε να υπάρχει κεντρική θέρμανση από αυτό (τηλεθέρμανση) καθώς και ηλεκτρική ενέργεια που η τιμή της στην περιοχή έφτασε να είναι η μισή από αυτή της υπόλοιπης Αυστρίας. Επίσης, με καλλιέργεια ενεργειακών φυτών με μια συμβολαιοποιημένη γεωργία παράγουν φτηνά καύσιμα για όσους «γεμίζουν» τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους στο Gussing.

Στο Επαγγελματικό σχολείο του Gussing, υπάρχει ειδικότητα «τεχνικού ηλιακών συστημάτων» και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχο πτυχίο . Το πρόγραμμα Comenius, θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συνεχιστεί με επίσκεψη των συνεργαζόμενων σχολείων στην Ιεράπετρα τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επισκεφθούν το νησί της Χρυσής, πραγματοποιώντας ασκήσεις πεδίου, εφόσον το πρόγραμμα εστιάζεται στην πρακτική εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μικρό αυτό νησάκι μας. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των παραδοτέων υλικών για το πρόγραμμα θα είναι και μια μελέτη με αντίστοιχη μακέτα για το πώς θα μπορέσει η Χρυσή να γίνει ενεργειακά αυτόνομη.
Οι Σχολικές Συμπράξεις Comenius βοηθούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν και να βελτιώσουν δεξιότητες οργανωτικές, κοινωνικές, χρήσης ξένων γλωσσών και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας: tee-ierap.las.sch.gr
Η υπεύθυνη εκτέλεσης του έργου: Μαρία Σουργιαδάκη
Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας: Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης

Η δράση πραγματοποιείται με κοινοτική χρηματοδότηση .Την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο έντυπο φέρει ο συντάκτης και σε ουδεμία περίπτωση η Ε.Μ (Εθνική Μονάδα).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos