από την ημερίδαΤο Οροπέδιο Λασιθίου διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τη βιολογική γεωργία. Όπως προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, με θέμα τη γνωριμία του αγροτικού κόσμου της περιοχής με την βιολογική γεωργία, το Οροπέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της περιοχής και δημιουργική διέξοδο στους νέους ανθρώπους της περιοχής.
«Υπάρχουν μεγάλες περιοχές στα όρια του Οροπεδίου Λασιθίου οι οποίες προσφέρονται για βιολογικές καλλιέργειες που αφορούν την πατάτα, την ντομάτα, την πιπεριά και την μελιτζάνα. Πρόκειται για καλλιέργειες που είναι γνωστές ευρύτερα και έχουν απόδοση. Στο Οροπέδιο έχουμε πειραματιστεί για 4 χρόνια στη βιολογική καλλιέργεια και ξέρουμε ότι είναι μια εφικτή δυνατότητα. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2004 στο πλαίσιο μιας πτυχιακής μελέτης της Ιωάννας Διαλυνά που σήμερα έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογική γεωργία και αποδείχθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό», τόνισε ο κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης καθηγητής γεωργικής φαρμακολογίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Όπως εξήγησε, η πατάτα αποτελεί την ατμομηχανή των κηπευτικών και υπάρχει πάντα η δυνατότητα να δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια και τεχνογνωσία στους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την βιολογική καλλιέργεια της.
Επιπρόσθετα ο κ. Παπαηλιάκης επεσήμανε ότι η καλλιέργεια ψυχανθών που γίνεται στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι στα όρια της βιολογικότητας, δεδομένου ότι δεν γίνονται παρεμάσεις φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια τους στο Οροπέδιο. Μάλιστα σημείωσε ότι μπορεί να είναι ενταγμένη αυτή η καλλιέργεια στην αλλαγή των καλλιεργειών που απαιτεί η βιολογική γεωργία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εφαρμοσμένη καλλιέργεια βιολογικής πατάτας που έκανε τα τελευταία στην περιοχή η κα Ιωάννα Διαλυνά. Στην παρουσίαση της αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη τη διαδικασία που ακολούθησε καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή για ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας. Μάλιστα έκανε αναφορές και συγκρίσεις της βιολογικής με τη συμβατική καλλιέργεια επισημαίνοντας ότι η βιολογική αποδίδει οικονομικά χωρίς μεγαλύτερο κόπο από την συμβατική καλλιέργεια της πατάτας, αφού υπάρχει υψηλή τιμή στην αγορά και ζήτηση του προϊόντος που συνεχώς αυξάνει.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η εισήγηση του γεωπόνου της ΕΑΣ Λασιθίου κ. Γεωργίου Χαριτάκη ο οποίος αναφέρθηκε στην φυτοπροστασία που εφαρμόζεται στην βιολογική γεωργία παρουσιάζοντας αναλυτικά τις μεθόδους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συνήθως οι παραγωγοί της περιοχής ακόμα και με τη συμβατική καλλιέργεια.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς τόνισε πως η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι όχι μόνο ανάγκη, αλλά θέμα ζωής για τη γη και ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους και τόνισε πως ο Δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία της ημερίδας με στόχο να αναδείξει το θέμα και να δοθεί η απαιτούμενη πληροφόρηση στους γεωργούς της περιοχής. Ειδικά τους νέους που έχουν διάθεση για δημιουργία και όρεξη να επενδύσουν σε ένα όνειρο ζωής.
Αφού επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να απαντηθούν βασικά ερωτήματα για την βιολογική γεωργία όπως το οικονομικό όφελος και η δυνατότητα ανάπτυξης της, επεσήμανε: «Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε τη βιολογική γεωργία μια μεγάλη πρόκληση στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής την οποία υπηρετούμε. Το Οροπέδιο Λασιθίου ως ορεινή περιοχή που μειονεκτεί εξαιτίας του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που κυριάρχησε στη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια, αποτελεί προνομιακό χώρο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που υποστηρίζει η Ευρώπη. Στο πλαίιο αυτό η βιολογική γεωργία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό στοίχημα για το μέλλον του Οροπεδίου Λασιθίου. Θεωρούμε πως αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις περισσότερο παραδοσιακές προσεγγίσεις της γεωργίας. ¶λλωστε η αειφορία τόσο της γεωργίας όσο και του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στόχο της σημερινής κοινής γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε. και αυτό θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
 
Από το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos