μια απο τις παρουσιάσεις

Από το μάθημα

Ήταν το 7ο μάθημα του ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας και αφορούσε στην αγωνία του τόπου για το κυρίαρχο συστατικό της ζωής, αλλά και της οικονομικής επιβίωσης των αγροτών του τόπου. Το ΝΕΡΟ, για τη επάρκεια του οποίου, πολλά λέγονται, πολλά αποφασίζονται, λίγα όμως υλοποιούνται και ακόμα λιγότερα έχουν αποτέλεσμα. Έτσι ευκαιρίας δοθείσης για τη συνάντηση των συντελεστών του προγράμματος Flow Aid, που έγινε στη Χερσόνησο, οι καθηγητές και ερευνητές που συμμετείχαν, «μετεκλήθησαν» στην Ιεράπετρα για μερικές ώρες τη Παρασκευή (7/11) για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους γύρω από το νερό, τη χρήση του, τη ρύθμιση του ποτίσματος και άλλα.

Οι συντελεστές του Flow Aid, μίλησαν για τα δύο χρόνια που εξελίσσεται το πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει τη ποιότητα του νερού, το είδος της καλλιέργειας και την υγρασία του εδάφους για να αποφασίσει το βέλτιστο σημείο ποτίσματος ανάλογα με τις συνθήκες, με τη χρήση βέβαια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Έλληνες, Ολλανδοί, Βρετανοί, Ιταλοί, Τούρκοι και Λιβανέζοι και έχει ερευνητικές καλλιέργειες σε Σικελία, Τουρκία και Λίβανο.

περί υπογείων υδάτων

Από το μάθημα

Στο δεύτερο μέρος, μίλησαν Έλληνες επιστήμονες για θέματα υπόγειων υδάτων, έρευνας, οικονομίας και χρήσης, λέγοντας ότι η Κρήτη είναι ιδιάζουσα περιοχή, με μεγάλα υπόγεια αποθέματα τα οποία όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Γι’ αυτό και υπέρ αντλούμε ότι έχουμε βρει με αποτέλεσμα να μπαίνει η θάλασσα στον υδροφόρο ορίζοντα με καταστροφικές συνέπειες. Απαιτείται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για εντοπιστούν πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν στη θάλασσα, αλλά κυρίως μια γενικότερη πολιτική νερού την οποία θα σέβονται όλοι για να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια στις καλλιέργειες μας.

Δείτε τον δικτυακό τόπου του Flow Aid
www.flow-aid.wur.nl

Print Friendly, PDF & Email

Από manos