τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν συγκινημένοι τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα
τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν συγκινημένοι τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα

Η Ιδέα για την προσπάθεια μου να παρουσιαστεί  το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη στην Βουλή  των Ελλήνων προέκυψε από την έκθεση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς (22 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2015) για  να τιμήσει τον σπουδαίο αυτό δημιουργό, που πρόβαλε και τίμησε με το έργο του τη γενέτειρα του Κριτσά αλλά και την Πατρίδα μας.

Μια ιδέα  που   απέκτησε  διττή σημασία.

Πρώτον να ενισχύσει την προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών , γεγονός που πρόεκυψε από την εμπνευσμένη  και τεκμηριωμένη παρουσίαση της εισήγησης της Κας Μαρίας Μαρούδα, επίκουρης καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου στα Εγκαίνια της έκθεσης στην Κριτσά.

Και κατά δεύτερο με την παρουσίαση της έκθεσης  στην Βουλή των Ελλήνων, να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του Κων/νου Κουτουλάκη. Ένα έργο με μεγάλη καλλιτεχνική και  ιστορική  αξία , ένα ιστορικό ντοκουμέντο εθνικής σημασίας. Το πρώτο βήμα έγινε με την παρουσίαση του αρχείου στην κοινή συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  και του Εθνικού Συμβούλιου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Οι παριστάμενοι βουλευτές και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν συγκινημένοι τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα. Οι εικόνες που αποτύπωσε ο Κ. Κουτουλάκης, ως αδιάψευστος μάρτυρας της θυσίας του Κρητικού λαού, του πόνου και της οδύνης, από τις θηριωδίες των Γερμανικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια της κατοχής στην Μεγαλόνησο,  συνόδευαν την επίσημη έκθεση ωμοτήτων που συνέταξε το 1945 η Μετακατοχική  Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κατοχής, επικεφαλής της οποίας ήταν μεγάλος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης και συμμετείχαν σ αυτήν ο Ιωάννης Κακριδής, ο Ιωάννης Καλιτσουνάκης και ο νεαρός φωτογράφος Κώστας Κουτουλάκης, κατόπιν εντολής της τότε Κυβέρνησης.

Στην συνεδρίαση παρευρέθη  αντιπροσωπεία του Δήμου Μαλεβιζίου στην κατοχή του οποίου υπάρχει  το ύψιστης σημασίας αρχειακό φωτογραφικό υλικό, που μπορεί να αξιοποιηθεί  κατάλληλα στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης.

Σε συνάντηση που είχαμε αμέσως μετά την παρουσίαση, με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, στον οποίο προσφέρθηκε ένα φωτογραφικό αντίγραφο, υπήρξε δέσμευση από μέρους του για την διοργάνωση έκθεσης του αρχείου Κουτουλάκη στην Αθήνα,  υπό την αιγίδα της Βουλής.

Η έκθεση αυτή στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός για την Κρήτη με Εθνική εμβέλεια.

Μανόλης Θραψανιώτης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos