Υγρότοποι της Κρήτης η προστασία και η ανάδειξή τους
το μάθημα ….. επί τόπου

Στην Σητεία και στις δομές του Γεωπάρκου Σητείας, στο Κέντρο Ενημέρωσης και Φιλοξενίας στο Καρύδι και Στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Υδροκίνησης στη Ζάκρο,

πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, το  θεματικό σεμινάριο στην Αειφόρο Εκπαίδευση, που διοργάνωσε το ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ με θέμα:

«Υγρότοποι της Κρήτης η προστασία και η ανάδειξή τους στην αειφόρο εκπαίδευση»

Στο  Σεμινάριο συμμετείχαν  40 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/  της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν : α) Η ανάδειξη της σημασίας των υγροτόπων, β) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι και η αντιμετώπισή τους από τους πολίτες/εκπαιδευτικούς, γ) η προώθηση των δραστηριοτήτων του Περιφερειακού Δικτύου περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Υγροτ(ρ)οπο…ποιώ τη συμπεριφορά μου», και δ) η ανάδειξη καλών πρακτικών και η ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών των μελών του Δικτύου. Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τους υδρότοπους, την βιοποικιλότητα τους, την γεωλογία, αλλά και το νομικό καθεστώς για την προστασία τους, παρουσιάστηκαν οι υγρότοποι του Γεωπάρκου της Σητείας, οι πηγές και το Μουσείο Νερού από τον Συντονιστή του Γεωπάρκου Βαγγέλη Περάκη. Οι εκπαιδευτικοί βίωσαν μια μοναδική εμπειρία να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με τον μοναδικό μυλωνά της Ζάκρου τον κ. Λευτέρη Μπολωνάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την βοήθεια του.

Επίσης την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Εθνικού δικτύου «Σπήλαια της Ελλάδας στο φώς» πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου, με θέμα: «Σπηλαιόβια ζωή, ένας άγνωστος κόσμος» την οποία και παρακολούθησαν 50 εκπαιδευτικοί.

Οι  εκπαιδευτικές δράσεις και οι επισκέψεις στο Γεωπάρκο της Σητείας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη μαθητών από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας και της Φιλανδίας  τα οποία φιλοξενούνται από το Γενικό Λύκειο της Σητείας  στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus + με ονομασία Eco-Hiking Europe.

Στις 9 & 10 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του κέντρου ενημέρωσης στο Καρύδι, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το σχολείο Β ευκαιρίας Ιεράπετρας. Η συνεργασία του Γεωπάρκου της Σητείας με το ΚΠΕ Ιεράπετρας και με όλα το ΚΠΕ της Περιφέρεις Κρήτης είναι εξαιρετική και κατά το τρέχον σχολικό έτος  θα επισκεφτούν την Σητεία μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα  για να υλοποιήσουν τα περιβαλλοντικά προγράμματα των σχολείων τους.

Η συμμετοχή μας σε όλες αυτές τις δράσεις είναι αυτονόητη μια και  ένας από τους βασικούς και ουσιαστικούς σκοπούς των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO είναι η ενθάρρυνση και προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η παραχώρηση  των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Γεωπάρκου, θα είναι πάντα στην διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και σε όποιο ενδιαφέρεται να γνωρίσει από κοντά το Γεωπάρκο της Σητείας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos