Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΥπερψηφίστηκε τη Πέμπτη (1/6) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή, Ελληνικής καταγωγής, Γιώργου Χατζημαρκάκη (Κόμμα Φιλελευθέρων) σχετικά με το πρόγραμμα πλαίσιο (CIP) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2007 έως το 2013.

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε μια συμφωνία μεταξύ του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Χατζημαρκάκη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας υιοθέτησε 145 συμβιβαστικές συμφωνίες που επέτρεψαν στο πρόγραμμα να εγκριθεί στην πρώτη ανάγνωση και να τεθεί σε ισχύ, όπς υπολογίζεται, από την 1.1.2007.
Μετά από τη συμφωνία, ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα CIP, που θα έχει ισχύ από το 2007 ως το 2013, θα είναι 3.621 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μειωμένο έναντι της αρχικής πρότασης της Επιτροπής (4.212,6 εκατομύρια) αλλά πολύ περισσότερο αυξημένο από την κοινή απόφαση της 16ης Δεκεμβρίου του 2005 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιλάμβανε μείωση περισσότερο του 50 %.
Το πρόγραμμα CIP συγχωνεύει υπάρχοντα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νέες πρωτοβουλίες που μοιράζονται τους ίδιους θεμελιώδεις στόχους, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνονται, μέτρα στους τομείς του επιχειρηματικού πνεύματος, των ΜΜΕ, της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας στην τεχνολογία, των τεχνολογιών ενημέρωσς και πληροφορίας (ICT), των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της ευφυούς ενέργειας.
Στον τομέα του προγράμματος που αφορά τις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας, ο κ. Χατζημαρκάκης θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μετατεθεί το κέντρο βάρους από τις Αρχές, στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που είναι και οι πραγματικοί φορείς της καινοτομίας. Αναγνωρίζει μεν ότι οι διοικητικές διαρθρώσεις αποτελούν ένα σημαντικό πλαίσιο, που επηρεάζει αποφασιστικά την ικανότητα καινοτομιών των ΜΜΕ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η στήριξη πρέπει να πειορίζεται στις Αρχές.
Επίσης, και στον τομέα «ευφυής ενέργεια και τεχνολογία», ο εισηγητής τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής. Η προσθήκη της «τεχνολογίας» στον τίτλο του προγράμματος καθιστά σαφές ότι, στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης ανάπτυξης, η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει λύσεις βασιζόμενες στην τεχνολογία, προκειμένου οι προσπάθειες αυτές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

Τέλος, για τον κ. Χατζημαρκάκη είναι σημαντικό ότι το CIP θα συμβάλει στη μίωση χάσματος μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας και παράλληλα θα προωθήσει όλες τις μορφές καινοτομίας. Ειδικότερα, σημειώνει ότι το CIP θα πρέπει να θεωρείται καταλύτης ο οποίος θα ενεργοποιήσει διαδικασίες καινοτομίας και σε άλλα προγράμματα (ενίσχυση των περιφερειών, αγρά γεωργικών προϊόντων, μεταφορές κλπ.).

Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της ψηφοφορίας με τον Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το πρόγραμμα CIP, Günter Verheugen ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την καιντομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου Ευρωβουλευτές για την υπερψήφιση της Έκθεσης μου αλλά και τον Επίτροπο Günter Verheugen ο οποίος έβαλε στην ευρωπαϊκή σκηνή δίπλα στο θέμα τις καινοτομίας και την σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”• και έκλεισε επισημαίνοντας ότι “σε ένα παγκοσμιοποιημένο διεθνές στερέωμα που συνεχώς αλλάζει και αναπτύσσεται η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τις παραγωγικές της δυνάμεις θεσμοθετώντας συγκεκριμένες πολιτικές που να προβάλλουν κι παράλληλα να τονώνουν την καινοτομία και την έρευνα ….».

Από το Γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από manos