τα φώτα ανάβουν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, με γεννήτριες
τα φώτα ανάβουν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, με γεννήτριες

Αφήσαμε ένα ερωτηματικό στον τίτλο εσκεμμένα, διότι εδώ και 15 χρόνια η υποβρύχια διασύνδεση της νησίδας με τη Πλάκα, τόσο για το φωτισμό, όσο και για τις άλλες ανάγκες, μπαίνει και βγαίνει στο τραπέζι της συζήτησης.

Αφού λοιπόν μας ήρθε άλλο ένα δελτίο τύπου, αυτή τη φορά από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, που ξαναβάζει στη συζήτηση το καλώδιο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ιδέα είχε πέσει ήδη από τη προηγούμενη θητεία του Αντώνη Ζερβού στον δήμο Αγίου Νικολάου, επί των ημερών Λουκαράκη, βγήκε από το κάδρο και επί των ημερών Κουνενάκη έγινε το έργο με τις γεννήτριες που ανάβουν κάποιες μέρες τις εβδομάδας……

Η ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Λασιθίου:

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα τον φωτισμό της Σπιναλόγκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κα Μ. Βλαζάκη, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού κ. Γ. Ζαχαράτου, της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Π. Πετράκη, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Α. Ζερβού, από την ΕΤΑΔ του κ. Τερζάκη και του κ. Πλουμάκη καθώς και του Γ. Χαρωνίτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης.

Καταρχήν συζητήθηκε η εξέλιξη του υφιστάμενου έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρακολουθείται από την εταιρεία ΕΤΑΔ. Επίσης συζητήθηκε η αναγκαιότητα της σύνδεσης του νησιού με υποθαλάσσιο καλώδιο για την μεταφορά ρεύματος.

Το έργο κρίνεται απαραίτητο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που αφορούν την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και των άλλων υποδομών του νησιού.

Για τους παραπάνω λόγους η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο κατά 50%. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι δύο Γενικοί Γραμματείς δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την δυνατότητα εξεύρεσης των πόρων που υπολείπονται από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων τους.

Τέλος έγινε αναφορά στο θέμα της ένταξης του νησιού στα μνημεία της UNESCO, ένα ζήτημα που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ήδη από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και που η Περιφέρεια Κρήτης θεωρεί ιδιαίτερης σημασία για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Μη τυχόν και ξεφύγουμε από την συνήθη χρονική πρακτική του τόπου που θέλει να περάσουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ……

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos