Σήφης Αναστασάκης

Νομάρχης Λασιθίου

Υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα υπέβαλλε ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης κάνοντας αναφορά στα σημαντικότερα έργα τα οποία εμπίπτουν στις άμεσες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Νομαρχίας.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

Κε Γενικέ,
Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων μου ως Νομάρχης Λασιθίου, σας υποβάλλω το παρόν υπόμνημα με διάφορα θέματα της Ν.Α. Λασιθίου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης.

1.
Έργα ΠΕΠ/3 υλοποιούμενα από τη Ν.Α. Λασιθίου.
Είναι γνωστές οι δυσκολίες που συναντούμε στην ολοκλήρωση κάποιων έργων του ΠΕΠ/3. Με τις ασφυκτικές προθεσμίες που απομένουν για το κλείσιμο του προγράμματος και προκειμένου να μη χαθούν Κοινοτικοί πόροι, θεωρούμε ότι εκτός από τα 2 έργα «γέφυρες» («Λιμάνι Σητείας» και «Παράκαμψη Κουτσουρά- Μακρύ Γιαλού») πρέπει να ληφθεί μέριμνα για άλλα 2 έργα που υλοποιούμε:

  • «Ολοκλήρωση οδού Άγιος Νικόλαος- Ελούντα- 6ο υποέργο» και ·
  • «Βελτίωση δρόμου Σητεία- Παλαίκαστρο, τμήμα Αγιά Φωτιά- Παλαίκαστρο»,

ώστε αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Σημειώνουμε ότι και τα 2 αυτά έργα δημοπρατήθηκαν μετά την 1-1-2007.

2. Μελέτες ΣΑΜΠ 0023
Οι μελέτες προετοιμασίας που υλοποιούμε και χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΜΠ 0023 εκτιμούμε ότι θα παρουσιάσουν σημαντική υπέρβαση στην τελική δαπάνη σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του προγράμματος αυτού. Η υπέρβαση αυτή προκύπτει λόγω κυρίως τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Όπως μας έχετε διευκρινίσει με αφορμή άλλη παρόμοια μελέτη, υπέρβαση δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί με αύξηση προϋπολογισμού των μελετών της ΣΑΜΠ 0023.
Οι υπερβάσεις που εκτιμούμε ότι απαιτούνται είναι

  • Για τη μελέτη οδού Παλαίκαστρο- Ζάκρος 150.000 €.
  • Για τη μελέτη βελτίωσης επ. οδού Καλό Χωριό- Πρίνα 200.000 € και
  • Για τη μελέτη οδού Μίλατος- Φινοκαλιάς 100.000 €.

Επειδή υπάρχει δυσκολία για να καλύψουμε τις διαφορές αυτές από πόρους της Ν.Α., παρακαλούμε αν είναι δυνατόν να εγκρίνετε τη διάθεση των πιστώσεων αυτών από άλλη πηγή.

3. Αποπληρωμή αρδευτικού Παπαγιαννάδων- β’ φάση.
Σας είναι γνωστό το πρόβλημα της αποπληρωμής του παραπάνω έργου που υλοποιήσαμε από πόρους του ΕΠΤΑ βάσει προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων του Ν. Λασιθίου (φορέας πληρωμής του έργου ο Δήμος Αγίου Νικολάου). Δυστυχώς ο τελικός λογαριασμός των 130.645,80 € εκδόθηκε μετά τη λήξη του προγράμματος και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής αυτού. Επίσης σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου Λασιθίου δεν είναι νόμιμη η διάθεση του ποσού από πόρους της Ν.Α. και η χρηματοδότηση του Δήμου Αγίου Νικολάου βάσει της παλιάς Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία έχει λήξει. Παρακαλούμε να εντάξετε την αποπληρωμή στο αντίστοιχο με το ΕΠΤΑ πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ώστε να αποφύγουμε και δικαστικές περιπέτειες.

4. Έργα της Ν.Α. Λασιθίου για το ΕΣΠΑ.
Η Ν.Α. Λασιθίου προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό των δράσεων που πρέπει να υποβληθούν στα νέα προγράμματα περιόδου 2007-2013, την οποία έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Τη μελέτη αυτή «Σχέδιο Προγραμματισμού Ν.Λασιθίου 2007-2013» επισυνάπτουμε και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε για την ένταξη των έργων που θα υποβληθούν στις αναμενόμενες προκηρύξεις ώστε να μειωθεί η πραγματική υστέρηση στην ανάπτυξη του Νομού, η οποία καταγράφεται ήδη και στο ΑΕΠ σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat.

5. BOAK.
Παρακαλούμε και για τη δική σας συνδρομή ώστε να προκηρυχθεί σύντομα η ολοκλήρωση του τμήματος Άγιος Νικόλαος- Καλό Χωριό μετά τη διάλυση της προηγούμενης εργολαβίας. Επίσης για την ταχύτερη προώθηση των μελετών που έχουν προκηρυχθεί. Παράδειγμα καθυστέρησης που ήδη παρατηρείται είναι η δυστοκία στην έγκριση της μελέτης στην περιοχή Γουρνιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Επειδή έχετε αναγνωρίσει την υστέρηση που παρατηρείται στο αναπτυξιακά θέματα του Νομού μας και ειδικά στα θέματα του ΒΟΑΚ, έχουμε τη γνώμη ότι με το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα τα τμήματα του ΒΟΑΚ εντός του Νομού Λασιθίου. Γι’ αυτό δεν συμφωνούμε με την πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων σχετικά με την υλοποίηση του ΒΟΑΚ με σύμβαση παραχώρησης. Θα μπορούσε πάντως να ανατεθεί σχετική οικονομική μελέτη σκοπιμότητας με κατάλληλες προδιαγραφές ώστε κάποια κατάλληλα νέα τμήματα να μετατραπούν σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με το σύστημα αυτό.

6. Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία – Συντήρηση Εθνικού Οδικού Δικτύου.
Επανερχόμαστε στα σχετικά έγγραφά μας για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία στην εξωτερική προστασία αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας, με τα οποία έχουμε εκτιμήσει την αποκατάσταση αυτή σε 600.000 € και έχουμε ζητήσει την έγκριση της πίστωσης. Επίσης με τελευταίο έγγραφό μας ζητήσαμε τη συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου εντός Νομού (νέου και παλαιού) για την οποία αρμόδιοι είναι η ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και η ΔΕΣΕ Περιφέρειας Κρήτης. Και τα 2 παραπάνω θέματα είναι επείγοντα και πρέπει να αντιμετωπισθούν θετικά.

7. Κατασκευή οδικού δικτύου πρόσβασης στο ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου.
Γνωρίζετε το θέμα της κατασκευής του οδικού δικτύου πρόσβασης στο ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου από δικά μας έγγραφα καθώς και υπομνήματα του Επιμελητηρίου Λασιθίου και του φορέα του έργου ΒΙΟΠΑ ΑΕ. Επίσης τις (προφορικές) διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι η χρηματοδότηση της πρόσβασης καθώς και της σύνδεσης του έργου με τα δίκτυα υποδομής θα εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης. Έχουμε δεσμευθεί ότι αναλαμβάνουμε, ως φορέας υλοποίησης, το έργο της οδικής πρόσβασης. Παρακαλούμε λοιπόν για την έγκριση της πίστωσης και χρηματοδότηση της Ν.Α. Λασιθίου με ποσόν 685.000 € (485.000 € για την κατασκευή και 200.000 € για τις απαλλοτριώσεις) ώστε, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που εκκρεμεί, να υπάρχει ετοιμότητα για τις δικές μας ενέργειες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos