ο πεταλωτής φροντίζει τα πόδια ενός γαϊδάρου
ο πεταλωτής φροντίζει τα πόδια ενός γαϊδάρου

Equine2014bΕπτά ημέρες, μία ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, 122 ζώα… αυτό είναι περιληπτικά το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών της Φιλοζωικής Κρήτης! Όμως, οι άνθρωποι που στηρίζουμε σημαίνουν πολύ περισσότερα απ’όσα μπορούν να δείξουν οι φωτογραφίες και τα ζώα που βοηθάμε είναι πολύ πιο σημαντικά από απλούς αριθμούς.

Πεταλωτής από Ολλανδία και οδοντίατρος από Αγγλία έρχονται εθελοντικά δύο φορές ανά έτος – αυτή η επίσκεψη ήταν η 10η τους στο νησί – για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα γαϊδουράκια της Κρήτης (καμιά φορά και σε κατσίκες, πόνυ, μουλάρια και άλλα ζώα!). Μαζί με εθελοντές για την οδήγηση, το φωτογραφικό υλικό, την καταγραφή των στοιχείων προς αρχειοθέτηση αλλά και διάφορους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, το Dream Team μας ταξίδεψε αυτή τη φορά 997 χμ. σε χωριά των περιοχών Ηρακλείου, Μοιρών, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Συναντήσαμε παλιούς γνωστούς και βρήκαμε νέους ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια μας διότι όπως λένε ‘το γαϊδουράκι τους είναι τα πόδια τους’. Χαρήκαμε μαζί τους για άλλη μία φορά την ζεστή Κρητική φιλοξενία και προσπαθήσαμε να παρηγορήσουμε όσους έχασαν το ζώο τους ή τους συγχωριανούς τους – άτομα και ζώα που κι εμείς γνωρίσαμε καλά με το πέρασμα των χρόνων.

Στις φωτογραφίες φαίνονται κάποιες υποθέσεις ζώων που είχαν τα λεγόμενα ‘τσαρούχια’ (οπλές που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά με αποτέλεσμα το ζώο να πονάει όταν περπατάει) και άλλα που λαμβάνουν οδοντιατρική φροντίδα έτσι ώστε να μπορούν και πάλι να τρώνε με άνεση. Λαμβάνοντας υπόψιν το συνολικό κόστος του προγράμματος, η φροντίδα του κάθε ζώου ανέρχεται σε 15-18 ευρώ κατά μέσο όρο… μικρό ποσό για μια τόσο μεγάλη βοήθεια!

και ο κτηνίατρος ελέγχει τα δόντια..
και ο κτηνίατρος ελέγχει τα δόντια..

Φυσικά, οι αναμνήσεις μας, τα λόγια των ανθρώπων και η ευγνωμοσύνη τους δεν μπορούν να διατυπωθούν σε λέξεις αλλά, σας αφήνουμε με κάποιες ωραίες και αστείες ‘ιστοριούλες’:

● Μετά από ερώτηση ιδιοκτήτη σχετικά με το πώς μπορεί να καταλάβει αν το γαϊδουράκι του είναι έγκυος, ο οδοντίατρος αστειεύτηκε λέγοντας (στα Αγγλικά) ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικό, γυναικείο τεστ εγκυμοσύνης… η εθελόντρια, μη συνειδητοποιώντας το αστείο, μετέφρασε την συμβουλή στον ιδιοκτήτη στα Ελληνικά! Φυσικά, στη συνέχεια, έγινε η επεξήγηση στον ιδιοκτήτη ότι απαιτείται εξέταση αίματος για την σωστή διάγνωση εγκυμοσύνης

● Όταν το σχοινί από ένα γαϊδουράκι έριξε τον ιδιοκτήτη ο οποίος μαζί με την ομάδα μας προσπαθούσε να το πιάσει, εκείνο έτρεξε και στάθηκε μπροστά του και μεταξύ εκείνου και των εθελοντών μας, προστατεύοντας τον.

● Ένας κύριος μας ρώτησε αν η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα γαϊδουράκια. Όταν του είπαμε ότι δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο, ρώτησε αν λοιπόν θα τα επιδοτήσει! Ο ίδιος κύριος, όταν κατάλαβε ότι δεν είμαστε κυβερνητική οργάνωση αλλά εθελοντές, μας είπε αυστηρά ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτό το έργο αν δεν πληρωνόμαστε και δεν μας δίδεται ΙΚΑ.

● Δύο εθελοντές κρατούσαν ένα αρσενικό γαϊδούρι όση ώρα ο πεταλωτής έφτιαχνε τις οπλές του. Ο πεταλωτής συνειδητοποίησε μετά από λίγο ότι κάποια θηλυκά κατέβαιναν τον λόφο και πως το αρσενικό θα φύγει οπότε άφησε το πόδι του. Δυστυχώς όμως, οι εθελοντές οι οποίοι είχαν γυρισμένη την πλάτη, δεν περίμεναν την ανάλογη αντίδραση οπότε, κατά την περιγραφή του πεταλωτή ‘είδα το γαϊδουρι και δύο άτομα στις δύο πλευρές του να ανεβοκατεβαίνουν χοροπηδώντας καθώς εκείνο έτρεχε να φύγει και εκείνες πήγαιναν μαζί του’!

Αυτά και άλλες πολλές στιγμές που ίσως θα έπρεπε ν’ αποτυπωθούν σε βίντεο (όπως εθελοντές να κυνηγάνε Κρι Κρι, πουλάρια, κόκορες κ.α.), φέρνουν χαρά και ενθουσιασμό στην ομάδα!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos