διδάσκοντας στο ανοιχτό πανεπιστήμιο Αγίου Νικολάου το 2008
διδάσκοντας στο ανοιχτό πανεπιστήμιο Αγίου Νικολάου το 2008

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σταυρακάκης, ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες σεισμολόγους, διευθυντής για χρόνια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1954.  Η καταγωγή του ήταν από την Ιεράπετρα της Κρήτης, μέρος που αγαπούσε ιδιαιτέρως. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο γιους.

Η λαμπρή σταδιοδρομία του στις επιστήμες ξεκίνησε με τις σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978).
Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές του  στη Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Munster της Γερμανίας (1981), στην Τεχνική Σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Tsukuba της  Ιαπωνίας (1985) και οι Διδακτορικές του σπουδές στη Σεισμολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986).

Εργάστηκε ως Σεισμολόγος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) (1983-1987) και ως Ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1989-1994).

Διετέλεσε Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για 8 έτη (1995-2008).

Ήταν για πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Διετέλεσε  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1997-2005) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1999-2000).

Στη σταδιοδρομία του συμμετείχε και συντόνισε μεγάλα ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα και προώθησε σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ερευνητικών Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων σε θέματα Γεωδυναμικής έρευνας. Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.

Στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν  ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και συμμετείχε  ακόμη στις Επιτροπές Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπήρξε επίσης μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τις Πολιτικές Προκλήσεις και τους Δημοσιονομικούς Πόρους για μια Βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013. Παράλληλα, ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Ιαπωνία.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 28/2/2015 και ώρα 11:00 π.μ. στο κοιμητήριο Μελισσίων.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Γιώργος Σταυρακάκης διδάσκει στο ανοικτό Πανεπιστήμιο Αγίου Νικολάου

Γιώργος Σταυρακάκης, συνέντευξη στη γενέτειρα

Κοινή εμφάνιση Δανέλλη – Σταυρακάκη στο Ηράκλειο

Σεισμικότητα και σεισμική επικινδυνότητα της Ανατολής Μεσογείου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos