Χωρίς ενεργά πλέον μέτωπα η φωτιά σε Πρίνα - Μεσελέρους
ελικόπτερο σε ρίψη

Μετά από πολύωρες και επίπονες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, η φωτιά που ξέσπασε αγνώστους για την ώρα λόγους, από το δρόμο προς Μεσελέρους και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω του αέρα δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Οι προσπάθειες όλης της νύχτας ήταν να μην ξεφύγει η φωτιά και κατέβει  προς το φράγμα των Μπραμιανών διότι στη συνέχεια εκεί θα είχαμε καταστροφές θερμοκηπίων. Η φωτιά κρατήθηκε στα ψηλά και σε γενικές γραμμές ελέγχεται από όλη την Πυροσβεστική δύναμη σε συνεργασία και με τα ελικόπτερα τα οποία έσπευσαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Δεκάδες οχήματα, 90 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και ελικόπτερα.

Εμπρησμός η ατύχημα;

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου προς Μεσελέρους από ένα σημείο όπου είχαν  συσσωρευτεί κλαδιά από αποψίλωση της περιοχής. Τώρα εάν πετάχτηκε κατά λάθος ένα τσιγάρο ή κάποιος ηθελημένα προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, εναπόκειται στην Πυροσβεστική υπηρεσία να το ανακαλύψει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα χορτολιβαδικής , δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και θα παραμείνουν ίσως και καμιά – δυο μέρες για το φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων για να ελεγχθεί απόλυτα και στη συνέχεια θα καταμετρηθούν οι ζημιές που προκάλεσε η φωτιά αυτή. Να υπενθυμίσουμε ότι αρκετά σημεία είχαν ξανά καεί από τη φωτιά που προκάλεσε η ΔΕΗ στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Τότε η φωτιά είχε σβήσει στη θάλασσα!!!!

Φίλοι που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης της φωτιάς μας είπαν ότι δούλεψαν δύο πράγματα: τα μικρά πυροσβεστικά οχήματα τα οποία μπορούσαν να ελιχθούν στους στενούς χωματόδρομους παίρνοντας νερό από τον δρόμο κάτω από το ελαιουργείο της Πρίνας, και τα πρόσφατα οργωμένα χωράφια που εμπόδισαν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να επεκταθεί. Βεβαίως και η εξ ουρανού βοήθεια των ελικοπτέρων ήταν  μοναδική. Απομένει να δούμε αν μετά από τόσες φωτιές δεκαετιών θα εφαρμοστούν επιτέλους οι προβλέψεις των νόμων που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις απαγόρευση αλλαγής χρήσης , απαγορευτικό στη βόσκηση…..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos