Α.Η.Σ. Λινοπεραμάτων

ΔΕΗ

Χωρίς ρεύμα έμεινε για πάνω από δύο ώρες, το απόγευμα της Δευτέρας (18/9), το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής τα αίτια, το σύστημα έχασε τη σταθερότητα του, με αποτέλεσμα να αποσυνδεθούν αυτόματα από το δίκτυο όλες οι μηχανές από τα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακο, αλλά και τα Αιολικά Πάρκα της Ανατολικής Κρήτη.
Στα Χανιά ο ΑΗΣ στη Ξυλοκαμάρα, κράτησε κυρίως το νομό Χανίων και μέρος του νομού Ρεθύμνου.

Η επαναφορά έγινε σταδιακά για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα να δοθεί ρεύμα κατ΄ αρχήν στις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις και τελευταία στα χωριά, με πολλές ώρες καθυστέρηση.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τη βλάβη προκάλεσε βραχυκύκλωμα στα Λινοπεράματα λόγω αυξημένης υγρασίας.

Πρόκειται πάντως για μια σπάνια περίπτωση, αφού όλες οι μονάδες παραγωγής αποσυνδέθηκαν αυτόματα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και ο αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Δημήτρης Πιεριάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, αντιστοίχως,σχετικά με τις διακοπές ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σήμερα στην Κρήτη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι ελλείψεις σε τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε τεχνικό, δημιουργούν προβλήματα στα δίκτυα. Οι επιθεωρήσεις και οι συντηρήσεις των δικτύων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού δεν είναι οι προβλεπόμενες από τους διεθνείς κανονισμούς. Πώς άλλωστε να επιθεωρήσεις και να συντηήσεις δίκτυα μεταφοράς 700 χιλιομέτρων στην Κρήτη και στη Ρόδο όταν διαθέτεις 4 μόνιμους τεχνίτες και 3 έκτακτους;
Η κυβέρνηση, όπως τονίσαμε και πρόσφατα στη Βουλή, επέλεξε, αντί να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού (υπάρχουν εγκρίσεις από το 2004), την χρονοκαθυστέρηση προκειμένου να εντάξει στις σχετικές προκηρύξεις τη «γαλάζια» συνέντευξη. Τα αποτελέσματα ορατά και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικά.
Σήμερα είχαμε προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη. Στους Νομούς Λασθίου και Ηρακλείου είχαμε γενικό black out, ενώ στους Νομούς Ρεθύμνου και Χανίων σημειώθηκε μερικό black out, εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε Γραμμές Μεταφοράς.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση έχουν ευθύνες γιατί πρόταξαν αντί για το συμφέρον των καταναλωτών και την ανάπτυξη της χώρας, την ικανοποίηση των γαλάζιων ρουσφετιών και το κομματικό τους συμφέρον.

Και η ανακοίνωση της Δ.Ε.Η. για το συμβάν:
Το μεσημέρι της 18.09.2006, βλάβη σε μονωτήρα Υψηλής Τάσης (150 kV) στον Υποσταθμό του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης προκάλεσε ισχυρό βραχυκύκλωμα που οδήγησε σε άμεση ενεργοποίηση των προστασιών του Δικτύου και θέση εκτός λειτουργίας των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής του Σταθμού. Η απώλεια παραγωγής από τα Λινοπεάματα παρέσυρε και έθεσε εκτός λειτουργίας και τις Μονάδες του Σταθμού στον Αθερινόλακκο με αποτέλεσμα η ζήτηση της Νήσου να καλύπτεται μερικώς μόνο από το Σταθμό των Χανίων που παρέμεινε σε λειτουργία.
Παρά τη σοβαρότητα και το μέγεθος της ανωμαλίας που προκλήθηκε στο Δίκτυο η ανταπόκριση της ΔΕΗ υπήρξε ταχυτάτη. Το σημείο της βλάβης εντοπίσθηκε και απομονώθηκε άμεσα. Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 45 λεπτών οι ταχείας αποκρίσεως Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής επανασυγχρονίσθηκαν στο Δίκτυο και εντός της επμένης ώρας αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. συγχαίρει το προσωπικό της Επιχείρησης που εργάζεται στην Κρήτη για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκρισή του στην αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής ανωμαλίας του Συστήματος και ζητά την κατανόηση των πελατών της για τα ενδεχόμενα προβλήματα που τους προκάλεσε η προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos