Ελούντα, φιλέτο για τους επιτήδειους;Όλοι εμείς οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Φορέων της Ελούντας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 02 Αυγούστου 2005 στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας, κατόπιν προσκλήσεως του Ποέδρου του Δ. Δ. Ελούντας με μοναδικό θέμα την προωθούμενη «Μελέτη Γενικών Κατευθύνσεων ΠΕΡΠΟ Νομού Λασιθίου» από τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. κατόπιν παραγγελίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, που μεταξύ άλλων προτείνει ως ΠΕΡΠΟ (Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης) ολόκληρη την παράκτια χερσαία ώνη του κόλπου Ελούντας, αποφασίσαμε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:

Καταγγέλλουμε τα σκοτεινά και άνομα συμφέροντα που υποκρύπτονται πίσω από την προωθούμενη πρόταση για την Ελούντα, που ανατέθηκε εν κρυπτώ από την πρώην ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και εν αγνοία όλων των θεσμικών φορέων της Α/θμιας και β/θμιας Αυτοδιοίκησης του Νομού μας και που βάζει στο γύψο χιλιάδες ιδιοκτησιακά και εμπράγματα δικαιώματα με πρόφαση και εν ονόματι της δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Καταγγέλλουμε δημόσια την πρώην ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και συγκεκριμένα τον πρώην Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος Στ. Καμπέλη ως υπεύθυνο για την επιλογή ολόκληρου του παράκτιου οικοσυστήματος της Ελούντας ως Π.Ε.Ρ.ΠΟ. που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό των ορίων της κοινότητας Ελούντας, ου με πρόσχημα τη βιώσιμη και την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή μας, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου status quo και μιας πρωτόγνωρης αναδιανομής – δήμευσης ιδιοκτησιών γης σε χιλιάδες στρέμματα παρακάμπτοντας και ανατρέποντας ουσιώδη και δεσπόζοντα συνταγματικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Καταγγέλλουμε όλους αυτούς που για δεκαετίες τώρα κρατούν σε ομηρία την περιβαλλοντική και χωροταξική οργάνωση της περιοχής μας μέσα σε ένα υποβαθμισμένο αστικό, περιαστικό και οικιστικό περιβάλλον δυσανάλογο με τη φήμη, την αξία και το αναντικατάστατο περιβαλλοντικό απόθεμα του τόπου μας.
Καλούμε τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, τον έντιμο πολιτικό και άνθρωπο κ. Γιώργο Σουφλιά, ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΞΕΙ την περιοχή της Ελούντας από αυτή τη φωτογραφική μελέτη που εκπονεί ο Οργανισμός Ανάπυξης Ανατολικής Κρήτης (Ο.ΑΝ.Α.Κ) να προχωρήσει και να επισπεύσει τις ήδη εκπονούμενες αλλά βαλτωμένες για χρόνια μελέτες πρώτης βαθμίδας χωροταξικού σχεδιασμού, την Ειδική Χωροταξική Μελέτη του κόλπου Ελούντας, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις Πολεοδομικές Μελέτες τω οικισμών, επισπεύδοντας την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο μας.
Καλούμε τη σημερινή ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να καταγγείλει δημόσια στον Ελληνικό Λαό τις μεθοδευμένες και καθοδηγούμενες μελέτες και ενέργειες που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύουν σε λύσεις που μόνο το περιβάλλον δεν εξυπηρετούν, αλλά βάζουν κατά του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και προωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές λύσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα.
Καλούμε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και το Υπουργείο Τουρισμού να άρουν τον επί δύο δεκαετίες περιορισμό της αρτιότητας των 20 στρεμμάτων για τη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή μας μειώνοντάς τον στα 10, ανακόπτοντας έτσι την πτωτική πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Καλούμε επίσης για την προώθηση χροταξικών λύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον αλλά και τις χιλιάδες μικρές ιδιοκτησίες, με τη θέσπιση και καθιέρωση κινήτρων που να ευνοούν την ανάπτυξη μικρών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλής στάθμης τουρισμού, όπως άλλωστε δεκαετίες τώρα έχει καθιερωθεί ο τόπος μας.
Καλούμε τέλος το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου, να απορρίψει την προτεινόμενη ρύθμιση για την Ελούντα.
Αναγνωρίζουμε τη συνταγματική και θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας για προστασία του περιβάλλοντος, προειδοποιούμε όμως προ κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε εξέλιξη που παράλληλα με τις θεσμικές χωροταξικές ρυθμίσεις δεν θα σέβεται τα χιλιάδες ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών και θα τα μετουσιώνει σε βορρά συμφερόντων με ύποπτους και ευρηματικούς τρόπους όπως τα προωούμενα ΠΕΡΠΟ. 
 
Οι Κοινωνικοί Φορείς της Ελούντας:

Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ελούντας
Εκκλησιαστική Επιτροπής Ενορίας Ζωοδ. Πηγής Ελούντας
Αναπτυξιακός Σύλλογος Πολιτών Ελούντας
Προοδευτικός Σύλλογος Ελούντας
Αθλητικός Όμιλος «Κόρφος» Ελούντας
Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ελούντας
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ελούντας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελούντας «η Ολούς»
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ελούντας
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ελούντας
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ελούντας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos