ΦΕΚΕίναι γνωστός ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που δεν έχει τέλος.

Από τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τον χαρακτήρα του, είχε γίνει προσπάθεια να καταγραφούν τα πιθανά ακίνητα για «αξιοποίηση». Τον περασμένο Απρίλιο δημοσιοποιήθηκε το πρώτο ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1020, 25 Απριλίου 2013) που επιβεβαίωσε ότι μπαίνουν κομμάτια για ξεπούλημα σε όλη τη χώρα από τη λίστα αυτή.

Στο νομό Λασιθίου, με το παραπάνω ΦΕΚ, εντάχθηκε το κρατικό κτήμα του Καλού Χωριού. Τότε είχαμε ρωτήσει τον δήμαρχο Ιεράπετρας αν γνωρίζει το θέμα και αν έχει πληροφορίες για τις κινήσεις της κτηματικής και συγκεκριμένα για ακίνητα στον Αϊ Γιάννη, στο Καβούσι και στο Κουτσουνάρι. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι θα κάνει συναντήσεις με την κτηματική και με το ΤΑΙΠΕΔ και θα ζητήσει πληροφορίες. Στη συνέχεια, όταν επανήλθαμε στο θέμα, μας μετέφερε τη διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι κανένα ακίνητο στην περιοχή μας δεν προορίζεται για εκποίηση…

Ακολούθησαν δύο αποφάσεις της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε ΦΕΚ (ΦΕΚ B 2883/2013,  ΦΕΚ B 3025/2013  Νοέμβρης του ’13), με τις οποίες εντάχθηκαν 2 ακίνητα στο Κουτσουνάρι. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, στην περιοχή «ΛΙΜΝΗ ΛΟΥΡΙΔΗ», είναι στην παραλιακή ζώνη, στη Μεγάλη Παραλία, κοντά στο υπάρχον κάμπινγκ, σε περιοχή που είναι ενταγμένη σε καθεστώς ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) από το ψηφισμένο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιεράπετρας.

Εντάχθηκαν, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση και χωρίς να γίνει καν θέμα από την δημοτική αρχή που υποτίθεται ότι θα το έψαχνε. Όταν θέσαμε το θέμα ξανά στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 19/12/2013, η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι «κάτι έχει ακούσει, αλλά δεν ανησυχεί γιατί είναι προστατευμένη περιοχή απο το ΣΧΟΟΑΠ του δήμου»! Λες και δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ποια ακίνητα εντάσσει για εκποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

Το ζήτημα για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά όλους του κατοίκους της περιοχής μας:

Η εκποίηση αυτών των ακινήτων είναι βέβαιο ότι, με βάση τους μνημονιακούς νόμους, θα συνοδευτεί και από άλλες προκλητικές «διευκολύνσεις» που θα φτάσουν ως την παραχώρηση του αιγιαλού, την απαλλοτρίωση ιδιωτικών ακινήτων αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη δόμηση για τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Ιδιωτικοποίηση παραλιακών εκτάσεων σημαίνει α) αποστέρηση του δικαιώματος να τις απολαμβάνει ο λαός της περιοχής μας και οι επισκέπτες του Νομού, β) μόνιμη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αλλάζοντας για πάντα τον χαρακτήρα τους και επιβάλλοντας ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που τελικά υπονομεύει και την τοπική οικονομία.

Ως Πολίτες εν δράσει, υποστηρίζουμε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Μεγάλης Παραλίας, θεωρούμε ότι οι τοπικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη και οι κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζουν καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες και πρέπει να έχουν και το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου.

Έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας αλλά και να προστατεύσουμε την ιδιωτική περιουσία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων που απειλούνται με κατασχέσεις λόγω της υπερφορολόγησης, της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός του Δήμου (ΣΧΟΟΑΠ), παρόλο που θέλει βελτιώσεις, ορίζει σαφώς μια θεσμική προστασία πολλών περιοχών του Δήμου μας. Είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών να τις υπερασπιστούμε απέναντι σε μια πολιτική που ξεπουλάει τα πάντα!

Γνωρίζουμε καλά, ότι αν επιτρέψουμε να εκποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση στο Κουτσουνάρι, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Να υπερασπίσουμε τον τόπο μας και την κυριαρχία της κοινωνίας σε αυτόν.

Να μην επιτρέψουμε να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε ενοικιαστή της χώρας του.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας, λεία των διεθνών τοκογλύφων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 

*Σημεία απο την παραπάνω τοποθέτηση μας, τέθηκαν απο τους δημοτικούς μας συμβούλους, στα εκτός ημερησίας θέματα που θέσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας (19-12-2013)

Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα απ’τον ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας:

ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (σελ 80)

Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου (ΠΕΠ 20) έκτασης περίπου 430 στρμ: Από τις πιο εκτεταμένες και όμορφες αμμοχαλικώδεις παραλίες του Δήμου. Η Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου και κατ’ επέκταση η  Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, επανακαθόρισε την γραμμή αιγιαλού στη περιοχή, με αποτέλεσμα να προκύψει μια ζώνη μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή θα μπορούσε να δοθεί στο Δήμο προς προστασία – αξιοποίηση – ανάπλαση-αναψυχή. Η παραλία θα πρέπει να προστατευθεί από ρυπαίνουσες και οχλούσες δραστηριότητες όπως θερμοκήπια, αστικά λύματα, λύματα ελαιοτριβείων κλπ, και από αντιαισθητικές παρεμβάσεις.

ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (σελ 87)

Περιοχή Μεγάλης Παραλίας έκτασης περίπου 227 στρμ. Βρίσκεται στο  δυτικό άκρο του Δ.Δ Αγ. Ιωάννη, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Κουτσουνάρι,  νότια του βασικού οδικού άξονα (ΝΟΑΚ) και σε επαφή με την Μεγάλη παραλία, που είναι από τις πιο εκτεταμένες και όμορφες αμμοχαλικώδεις παραλίες του Δήμου. Επειδή στην περιοχή παρατηρείται ήδη έντονη τάση δημιουργίας μεγάλων τουριστικών μονάδων, με σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών που θα καθιστούν απαγορευτική τη χρήση της παραλίας (κοινό αγαθό) από λουόμενους, που δεν διαμένουν σ’ αυτά, η οργάνωση της θα προωθήσει το τουριστικό προϊόν του Δήμου, προσφέροντας υπηρεσίες ποιότητας, ενώ παράλληλα θα διαφυλαχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες και συγχρόνως θα καταστεί προσβάσιμη σε όλους, μέσω ορθής πολεοδόμησης με δημιουργία κάθετων προς την παραλία οδών, κοινόχρηστων χώρων, κ.λ.π.

Πολίτες εν Δράσει, επιτροπή Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos