Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Από την εκδήλωση

Το Σάββατο 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε από την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα εριβάλλοντος (5/6/07).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ναυμαχίας, όπου υπάρχει και ένα μικρό αμφιθέατρο. Επιλέχθηκε ό χώρος αυτός μιας και βρίσκεται δίπλα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπου τα παιδιά με τα ποδήλατά τους έκαναν και μαθήματα σωστής οδικής συμπεριφοάς από τον εκπαιδευτή οδηγών κ. Ηλία Χρυσό.

Είχαν προηγηθεί διάφορες δραστηριότητες. Στην αρχή καθαρίστηκε ο χώρος γύρω από την Ναυμαχία. Απομακρύνθηκαν πάνω από 15 μεγάλες σακούλες και πολλά από τα απορρίμματα αυτά προέρχονταν από τους ερασιτέχνες ψαράδε που κάθε απόγευμα αφού τελειώσουν το ψάρεμα αφήνουν τα σκουπίδια τους στο χώρο αυτό!!! Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν ανακύκλωση με τα σκουπίδια που είχαν μαζέψει. Ο Δήμος διέθεσε 4 κάδους απορριμμάτων πάνω στους οποίους τοποθετήθηκαν πινακίδες για «ΧΑΡΤΙ», «ΠΛΑΣΤΙΚΟ», «ΜΕΤΑΛΛΑ» και «ΓΥΑΛΙ». Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι ο κάδος με τα πλαστικά ξεχείλισε κυριολεκτικά, ο κάδος με το χαρτί γέμισε μέχρι τη μέση, ενώ οι άλλοι δύο είχαν πολύ λιγότερα είδη. Μαζεύτηκαν επίσης και αρκετά ρούχα, ενώ τα σκουπίδια που έμειναν για να οδηγηθούν στη χωματερή ήταν μόλις το 20% ιας από τις 15 σακούλες!!! Σε όλους τους παρευρισκόμενους έγινε αντιληπτό το όφελος που θα προκύψει αν ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δήμο μας.
Ο Βιολόγος κ. Νίκος Κυφωνίδης, μέλος του Δ.Σ της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στο κεντρικό θέμα της εκδήωσης που ήταν «Καταναλωτισμός – απορρίμματα- ανακύκλωση».
Η κ. Ρέα Πηγιάκη, Γεωπόνος, μέλος της οικολογικής ομάδας αναφέρθηκε στη συνέχεια για την χουμοποίηση/κομποστοποίηση και τα οφέλη της. Τονίστηκε η αναγκαιότητα κάθε σπίτι να ξεκινήσει ένα μικρό τέτοιο πρόγραμμα, ώστε να παράγει το δικό του καλό λίπασμα, προερχόμενο από το 30% των απορριμμάτων που στο ελληνικό νοικοκυριό είναι οργανικά.
Η κ. Δάφνη Καραγεώργη, Βρεφονηπιοκόμος, μέλος της ομάδας, διάβασε στα παιδιά ένα παραμύθι σχετικό με την ανακύκλωση και τα παιδιά ζωγράφισαν σχετικά με το θέμα. Καταπληκτικές αφισσούλες αλλά και ένα μεγάλο πανό από καραβόπανο δημιουργήθηκαν από τις πρωτότυπες ιδέες των παιδιών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Μαστοράκης Μανόλης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ροβυθάκης Γιάννης, υπεύθυνς καθαριότητας, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Σπυριδάκης Νίκος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Ψαρουδάκης Γιάννης, υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της
Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos