Από την άσκησηΞεκίνησε η Άσκηση Ετοιμότητας 2007 με τίτλο «Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες στην Έγκαιρη Προειδοποίηση για την Υγεία μετά από Σεισμό». Όπως προβλέπεται από το σενάριο της άσκησης, καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,8R προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καθώς και έκρηξη, φωτιά και διαρροή σε δεξαμενή καυσίμων στη ΔΕΗ. Το Κεντρικό συντονιστικό Όργανο συγκλίθηκε άμεσα στο Κέντρο Διαχείρησης Κρίσεων της Νομαρχίας, από όπου η Νομάρχης Ηρακλείου, κα. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, έστειλε μήνυμα επαγρύπνισης και συνεργασίας όλων των φορέων σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή άσκηση ετοιμότητας δεν αποτελεί βιτρίνα για μας αλλά δράση ουσίας, αφού έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, ότι η πολιτική προστασία είναι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ζήτημα προτεραιότητας».

Η άσκηση, που συνδιοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, θα διαρκέσει δύο ημέρες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της άσκησης είναι:

 

  • Δευτέρα 5/11 08:00: Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Σεισμός 6.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο αναλαμβάνει δράση
  • Δευτέρα 5/11 08:10-11:00: ΔΕΗ – Λινοπεράματα. Έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων. Απεγκλωβισμός τραυματιών. Δορυφορική τηλεδιάσκεψη με το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο μέσω του οχήματος SAFE.
  • Δευτέρα 5/11 08:10-11:00: Ξενοδοχείο Candia Maris. Απεγκλωβισμός Τραυματιών. Τηλεδιάσκεψη με το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο.
  • Τρίτη 6/11 9:00-15:00: Καταυλισμός σεισμοπαθών στο Παγκρήτιο Στάδιο: Επιδημιολογική επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση στην Δημόσια Υγεία με το Σύστημα SAFE.
  • Τρίτη 6/11 15:00-19:00 Αίθουσα Ανδρόγεω: Αποτίμηση της Άσκησης
 
Τι ακριβώς είναι;

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό 6.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γίνονται εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καθώς και έκρηξη, φωτιά και διαρροή σε δεξαμενή καυσίμων στην ΔΕΗ. Οι εμπλεκόμενοι φορείς εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον απεγκλωβισμό των τραυματιών, στην κατάσβεση της φωτιάς, στην έγκαιρη πρόγνωση και καταπολέμηση επιδημιών και στην αποφυγή της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τυχόν διαροή καυσίμων στην θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos