Υπουργός, Περιφερειάρχης, πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΗΗ πως την ανεπάρκεια της Πολιτείας, την πληρώνουν πάντα οι αδναμοι.

Τουλάχιστον δυσάρεστη έκπληξη για τους φορείς του Νομού Λασιθίου, προκάλεσαν όσα ακούστηκαν για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, δια στόματος, όσο του Υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, όσο και του υφυπουργού, Γιώργου Σαλαγκούδη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Γιάννη Παλαιοκρασσά, του Διευθύνοντος συμβούλου Στέργιου Νέζη, των υπεύθυνων της Ρυθμιστικής Αχής Ενέργειας και άλλων.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή (16/1/2004), στο ξενοδοχείο Candia Maris στο Ηράκλειο.

Τελικά, αφού η άμεση έναρξη των εργασιών στην περιοχή του κόλπου της Κορακιάς, δεν είναι εφικτή και άρα δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του εργοστασίο έως το 2006, τα 100 MWatt , που είναι αναγκαία, θα προέλθουν από τον Α.Η.Σ. στον Αθερινόλλακο, κάτι που εξέπληξε και τον ίδιο το Νομάρχη Λασιθίου και μια σειρά παράγοντες του νομού.

Ήδη, εκφράζονται φόβοι μήπως τελικά, όλο το βάρος της τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα, της Κρήτης, πέσει στο Λασίθι και στα Χανιά, καταργώντας ουσιαστικά τα Λινοπεράματα και μην υλοποιώντας τον Α.Η.Σ. στην Κορακιά, σε έναν νομό ήδη επιβαρημένο και με μεγάλες εκτάσεις αιολικών πάρκων.

Μάλιστα πετάχτηκε και η καραμέλα προς το Νομάρχη, «η επαναλειτουργία του γραφείου της ΔΕΗ στο Οροπέδιο Λασιθίου».

Νομάρχες, Ρεθύμνου, Λασιθίου, ΗρακλείουΕπίσης ετέθη το θέμα εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης. Αν και κάτι τέτοιο τελικά είναι μακροπρόθεσμο, μπορούν οι μηχανές του Αθερινόλακκου, να μετατραπούν και να καίνε αέριο, ενώ οι μηχανές στην Κορακιά θα μπορούν εξ αρχής να λειτουργήσουν καταναλώνοντας αέριο, εφ’ όσον βέβαια, δημιουργηθεί το εργοστάσιο υποδοχής του αερίου στην περιοχή της Κορακιάς. Όλα αυτά όμως με χρονικό ορίζοντα 15 χρόνια.

Αμέσως μετά, ο Νομάρχης Λασιθίου εξέφρασε την έκπληξη του προς τον Υπουργό και του τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις.

Ήδη από πλευράς Λασιθίου, έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιρρήσεις και αναμένονται και άλλες.

Ο Δήμαρχος Λεύκης, κύριος Δρακάκης, με ανακοίνωση του, αλλά και σε δηλώσεις του στον 104.4 Fm, καλί τους φορείς του Νομού Λασιθίου να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους στο σοβαρό αυτό θέμα ώστε επιτέλους ο Νομός Λασιθίου να σταματήσει να δέχεται μονάχα δραστηριότητες.

Αλλά και ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, σε δηλώσεις του στον 104.4 Fm ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει, αφού θα τεθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Πρώην μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, μας δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγούνται έτσι αβασάνιστα οι αποφάσεις, τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσο και του Περιφερειακού, επειδή οι Λασιθιώτες έχουν εμφανιστεί «μαλακοί».

Η ανακοίνωση του Δήμου Λεύκης:

Ο Δήμαρχος Λεύκης Γιάννης Δρακάκης προσκληθείς από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης έλαβε μέρος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 16-01 -2005, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, παραγόντων της Δ.Ε.Η. καθώς και πολιτικών φορέων της Κρήτης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε τις προθέσεις του Υπουργείου για την μεσοπόθεσμη λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης όπου μεταξύ των άλλων ανάφερε την αύξηση της ισχύος του ΑΗΣ Αθερινόλακκου από το 2008 έως το 2011 κατά 100 ΜWatt.

Επειδή αναφέρθηκε ότι επικράτησε κλίμα συναίνεσης για πρώτη φορά, τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο Δήμαρχος Λεύης καθώς και ο Νομάρχης Λασιθίου διαχώρισαν τη θέση τους και αρνήθηκαν έστω και την ελάχιστη αύξηση της ισχύος του ΑΗΣ Αθερινόλακκου.

Ο Δήμαρχος Λεύκης καλεί τους φορείς του Νομού Λασιθίου να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους στο σοβαρό αυτό θέμα ώστε επιτέλους ο Νομός Λασιθίου να σταματήσει να δέχεται μονάχα ρυπογόνες δραστηριότητες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos