Από τη σύσκεψη«Γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού των υπηρεσιών και επικαιροποίησης των στοιχείων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει είτε πλημμύρων είτε χιονοπτώσεων. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν.»

Τα παραπάνω δήλώσε, μεταξύ άλλων ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος ης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/11) στα γραφεία της Περιφέρειας, μετά από πρόσκληση του Γ.Γ, με θέμα τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα, όπως είναι οι χιονοπτώσεις, ο παγετός, οι πλημμύρες, στην καθημερινή ζωή των πολιτών στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Γ έχουν ως εξής:

Ερ: Η Κρήτη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έκακτες καταστάσεις που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα;

Γ.Γ: Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όσον αφορά στο πολιτικό προσωπικό αλλά και τους ένστολους. Ουσιαστικά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του παρελθόντς. Γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού και επικαιροποίησης των στοιχείων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει είτε πλημμύρων είτε χιονοπτώσεων. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι μπορεί να αντιμετωπισούν. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον ανθρώπινο παράγοντα. Και η Αστυνομική Αρχή και ο Στρατός και η Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα έχουν τα δικά τους σχέδια. Από την πλευρά της Περιφέρειας, η ΔΕΣΕ έχει προχωρήσει και σε αγορά μηχανημάτων για να ρίχνεται το αλάτι στους δρόμους. Από την πλευρά τους, οι Νομαρχίες και οι Δήμου οργανώνονται. Το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και ύστερα τις περιουσίες. Το πρώτο που κυριαρχεί είναι η μεταξύ μας επικοινωνία, το δεύτερο πώς θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους, ξεκινώντας από το εθνικό οδικό δίκτυο σε περιοχές, όπου δημιουργείται συνήθως πρόβλημα και το κυριότερο προς κέντρα κρίσιμα, όπως είναι τα νοσοκομεία.

Από τη σύσκεψηΕρ: Οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες έκτακτες καταστάσεις έχουν εξοφληθεί οικονομικά και τι γίνεται στις περιπτώσεις πο δεν έχουν;

Απ: Τα κρατικά μέσα δεν φτάνουν. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πάντα ιδιώτες, για παράδειγμα οι εργολάβοι. Έχει γίνει μια προσπάθεια και κάποια χρήματα τις Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη καταβληθεί. Επιχειρείται μια εξόφληση αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσουν τα χρήματα ν εξοφληθούν όλοι. Πάντως γίνονται πληρωμές και θα γίνουν και στις αρχές του έτους έτσι ώστε να μπορέσουν οι Νομαρχίες και οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες.

Ερ: Υπάρχουν οδηγίες για το πότε και πώς θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ξενοκράτης»;

Απ: Εάν εστιάσουμε στους εκχιονισμούς, το ζητούμενο είναι πώς κινητοποιώντας τις δυνάμεις, με το σήμα των εκτάκτων αναγκών, να έχουμε στα προβληματικά σημεία μηχανήματα. Το θέμα είναι να είμαστε εκεί πριν ξεκινήσει το πρόβλημα. Αντιλαμβάνστε όμως ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ένας άνθρωπος με ένα μηχάνημα καλείται να υπηρετήσει πολλές ώρες. Ένας χειριστής λοιπόν κουράζεται. Έτσι λοιπόν δεν είναι εύκολο. Ούτε μπορεί σε περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, όπου τα φαινόμενα δεν είναι τόσο έντονα ούτε συνεχή, να γίνει μια πένδυση ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε μηχανήματα για κάθε χρήση. Καλούμαστε λοιπόν με πεπερασμένα μέσα, και όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στα μηχανήματα, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις. Νομίζω ότι πάμε καλά γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρκετή εμπειρία. Τις επόμενες μέρες θα μοιραστούν τέσσερα δορυφορικά τηλέφωνα στις Νομαρχίες ενώ θα μείνει και ένα στην Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή σε περίπτωση κρίσης. Σχετικά με φυσικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί και τα κύματα, επειδή υπάρχει μια έντονη σναισθηματική φόρτιση δεν θα ήθελα να συζητήσουμε τώρα γιατί μπορεί να μην μπορέσουμε να αξιολογήσουμε κάποια στοιχεία. Να ξέρετε όμως ότι θα ακολουθήσει μια σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς που θα αφορά «μεγάλα γεγονότα», όπως είναι ο σεισμός, ένα μεγάλο ατύχημα και διάφορα άλλα πράγματα. Έτσι θα προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε την Κρήτη ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ερ: Υπάρχουν κάποιες οδηγίες να δοθούν προς τους πολίτες σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις;

Απ: Ο Γ.Γ δεν είναι ο αρμοδιότερος για να δώσει τέτοιες οδηγίες, από την άλη μεριά όμως ως Περιφέρεια θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε επίσημα τον κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos