Κωστής Φραγκούλης - Ανταίος με τον ΠεριφερειάρχηΤον ΠατριάρχηΠοιητή της Κρητικής Παράδοσης, Κωστή ΦραγκούληΑνταίο, τίμησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού, η Περιφέρεια Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.
Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Νίκο Πετράκη, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Τιμητική πλακέτα στον ποιητή για την πολύχρονη προσφορά στην κρητική λογοτεχνία και δημοσιογραφία απένειμαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Η Περιφέρεια Κρήτης, επανέκδωσε τα «Δίφορα», το πολυβραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, έργο του Κωστή Φραγκούλη.

Ο ίδιος ο Κωστής Φραγκούλης, που παρέστη στην εκδήλωση, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για τη τιμή που του επιφύλαξε η πολιτεία.

Ο Κωστής ΦραγκούληςΑνταίος γεννήθηκε στη Λάστρο Σητείας το 1905.

Ο Νίκος Πετράκης, είπε ανάμεσα στ’ άλλα:

Το ργο του Κωστή Φραγκούλη είναι πολύτιμο, είναι μοναδικό. Όχι μόνο χάρις στη καλλιτεχνική και γλωσσική του αξία· Αλλά και γιατί στους δύσκολους αυτούς καιρούς της φθοράς και της αλλοτρίωσης στους καιρούς της εμπορευματοποίησης , της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης, τις ώρες αυτές που χιλιοπρόσωπες σειρήνες ζώνουν το νησί μας και η πάλη δεν ξέρουμε που θα γείρει ο Κωστής Φραγκούλης επί 100 χρόνια τώρα στέκει βράχος ασάλευτος καταμεσής της Κρήτης και σαν αρχαίος ραψωδός, «σηματωρός και κήρυκας» του νησιού μας τραγουδεί τη φύση και τη ζωή, την ιστορία και τον Πολιτισμό , τα ήθη και τα έθιμα , την ομορφιά και τα όνειρα, τους καημούς και τους πόθους τις παραδόσεις και τις αξίες, την ψυχή και το ήθος, της Κρήτης˙ και καθιστά άλαλα τα χείλη των ασεβών.

Αλλά και προτείνει. Προτείνει την παλιά ρήτη, τη γνήσια Κρήτη, την Απάνω Κρήτη, την Κρήτη της παράδοσης και των αγώνων, την Ιδανική Κρήτη, προς την οποία πρέπει να έχομε συνέχεια στραμμένα τα μάτια και την ψυχή και την διάνοιαν .

Aξιος!

Print Friendly, PDF & Email

Από manos