amoudara1Ο χειμώνας μας ήρθε απότομα, φύσηξε, έβρεξε, χιόνισε και μας θύμισε την ύπαρξη του, αφού είχαμε κακοσυνηθίσει με το καλοκαίρι του Δεκέμβρη. Όπως ήταν φυσικό η απότομη αλλαγή έφερε και κάποια προβλήματα, αλλά ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς και άλλα παρόμοια.

Έτσι τα σημεία που είχαν αποκλειστεί στην ανατολική Κρήτη αρχίζουν σιγά – σιγά και απελευθερώνονται, με το βάρος να πέφτει για άλλη μια φορά στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου το χιόνι έφτασε τα 50 και 60 εκατοστά, διακόπτοντας παράλληλα και τη παροχή ρεύματος.

Αποκλεισμένο και το οροπέδιο Καθαρού, αλλά λόγω της έγκαιρης αναχώρησης των βοσκών, δεν υπήρχε ανάγκη άμεσου αποχιονισμού, οπότε οι προσπάθειες στράφηκαν σε άλλες περιοχές, όπως τον δρόμο Ιεράπετρας – Σητείας, ή εξυπηρέτηση χωριών πάνω από 400 μέτρα υψόμετρο. Αποκλεισμένα παρέμειναν, το οροπέδιο της Θρυπτής και του Σελάκανου. Κάποιοι βέβαια αποκλείστηκαν ηθελημένα σε κάποια υψίπεδα, αλλά έχοντας τα πάντα, δεν υπήρξε θέμα κινδύνου.

Οι κεραυνοί προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε διάφορα σημεία της ανατολικής Κρήτης, ειδικά σε σημεία εκπομπής ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Ακόμα, η έντονη θαλασσοταραχή, προκάλεσε κάποιες ζημιές σε παραλιακά τμήματα, σκάφη χτυπήθηκαν, ενώ το λιμεναρχείο έκοψε τη κυκλοφορία σε δρόμους όπου η θάλασσα έκανε έντονη τη παρουσία της.

Η βροχή που έπεσε, πολλή. 97 χιλιοστά στον Άγιο Νικόλαο, 70 στη Σητεία, αλλά και το χιόνι, αν το αφήσει η άνοδος της θερμοκρασίας με τους νοτιοδυτικούς ανέμους να λιώσει φυσιολογικά.

Οι χειμώνας μας ήρθε, έστω καθυστερημένος. Πάλι καλά. Και μην ακούσω για ακραία καιρικά φαινόμενα….{jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos