papadimos01Τελικά μετά από ένα απίστευτο τετραήμερο και αφού ακόμα και 50 βουλευτές του Πα.Σο.Κ., απείλησαν με παραίτηση και άρα σύρσιμο της χώρας σε εκλογές, αλλά και τη πίεση της κοινής γνώμης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφώνησαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, με τον πρόεδρο να αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά από σχετική ανακοίνωση της προεδρία της Δημοκρατίας, η ορκομωσία της νέας Κυβέρνησης θα γίνει στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων σhttps://104fm.gr/administrator/index.php?option=com_content&task=edit&cid[]=5749την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. (Wikipedia)

Ο ίδιος, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου δήλωσε ότι, είναι μεγάλη η ευθύνη, οι δε επιλογές που θα γίνουν θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Δεν είναι εύκολη η πορεία, είπε, αλλά με ενότητα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos