αντλησιοταμιευτήραςΕντύπωση αν μη τι άλλο, προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, υπέρ του «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ – ΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 100 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΥΤΡΑΛΙΑ – ΑΝΩ ΛΙΜΝΙΑ», που σε αντίθεση με τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και την αντίδραση από τον γειτονικό δήμο Αγίου Νικολάου, όλα είναι καλά και ωραία. Και για να χρυσωθεί το χάπι, μπαίνουν και κάποιοι όροι οι οποίοι για τους γνωρίζοντες το νομικό πλαίσιο δεν έχουν δεσμευτική ισχύ για κανέναν. Αποτελούν μόνο ευχολόγιο. Διαβάστε παρακάτω όλη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, που φάσκει και αντιφάσκει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, κατά τη δημόσια συνεδρίασή του στις 19 Απριλίου 2012 ασχολήθηκε, με το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ – ΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 100 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΥΤΡΑΛΙΑ – ΑΝΩ ΛΙΜΝΙΑ» το οποίο χωροθετείται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Χερσονήσου.

Το Δ.Σ. έλαβε υπόψη του:

  1. Ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με αντλησιοταμίευση, με το προτεινόμενο έργο, συνιστά ήπια μορφή ενέργεια φιλικής προς το περιβάλλον. Το σύστημα της αντλησιοταμίευσης δίδει τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας για μεταγενέστερη χρήση με το αντίστοιχο περιβαλλοντικό όφελος.
  2. Τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και τη συμβολή της συγκεκριμένης επένδυσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.
  3. Το βέλτιστο πρότυπο διαχείρισης των ΑΠΕ
  4. Τη συγκριτική αξιολόγηση υβριδικών σταθμών και των υπολοίπων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
  5. Τη συσχέτιση της ανάπτυξης ΑΠΕ με το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου, όπως ήδη έχει αποτυπωθεί στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου (ΒΙ.Τ.Α.)
  6. Την εξέταση αν και κατά πόσο το εν λόγω έργο υπηρετεί τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντολογική διάσταση)
  7. Την επιτόπια αυτοψία στο χώρο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου
  8. Τη διοργάνωση δημόσιας ενημερωτικής εκδήλωσης διαλόγου με τους κατοίκους των Δημοτικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του έργου στις 18/4/2012 στο Κράσι
  9. Τη βασική προτεραιότητα του Δήμου για τη βιώσιμη αξιοποίηση των ορεινών όγκων του
  10. Τις απόψεις των κατοίκων, φορέων και της επιστημονικής κοινότητας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Εκφράζει θετική γνώμη και άποψη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ – ΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 100 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΥΤΡΑΛΙΑ – ΑΝΩ ΛΙΜΝΙΑ» του Δήμου Χερσονήσου, της εταιρίας «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» με τους εξής όρους:

  1. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συμβολή των ΑΠΕ, να μη διατεθεί προς όφελος της ΔΕΗ ή του επενδυτή, αλλά να υπάρξει δέσμευση ότι θα διατεθεί για τη μείωση του τιμολογίου χρέωσης του καταναλωτή.
  2. Το Ελληνικό Κράτος, μετά την παρέλευση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας του έργου, χρονικό διάστημα ικανό για την απόσβεση του κόστους κατασκευής του έργου, και επειδή το έργο έχει χρόνο ζωής 100 χρόνια, να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους λειτουργίας του με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας.
  3. Να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις, οι πρόσθετοι  όροι και δεσμεύσεις που έχουν ζητήσει εγγράφως, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά το στάδιο της Π.Π.Ε.
  4. Νομική δέσμευση ότι το έργο, μετά τις κατά νόμο εγκρίσεις, θα υλοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι θα αποφευχθεί η τυχόν επιδίωξη των εταιριών του κλάδου, να δεσμεύουν τις βουνοκορφές της Κρήτης, με απώτερο στόχο μελλοντικά να πωλήσουν τις άδειες με υψηλό τίμημα σε τρίτους.
  5. Η πλήρωση των δεξαμενών (ταμιευτήρων) του συστήματος θα γίνει με νερό που θα αγορασθεί από τη ΔΕΥΑΧ και η ευθύνη για τον τρόπο και χρόνο πλήρωσης, αλλά και τον έλεγχο κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου, ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΥΑΧ.
  6. Δεν θα ανοιχθεί καμία νέα γεώτρηση στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Μαλίων. Επομένως το αίτημα της «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» για την ανόρυξη τριών (3) γεωτρήσεων στα Μάλια δεν εγκρίνεται.
  7. Μεταφορά του αποθεσιοθάλαμου προϊόντων εκσκαφής σε άλλη θέση
  8. Εξέταση δυνατότητας τοποθέτησης του αγωγού σύνδεσης των δύο δεξαμενών μέσα στο έδαφος, σε κλειστό σκάμμα.
  9. Η χάραξη των νέων δικτύων Υ/Τ της ΔΕΗ για τη διοχέτευση των παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, να λάβει υπόψη της τις περιουσίες των κατοίκων και τις κατά νόμο δεσμεύσεις.
  10. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το εν λόγω σύστημα –έργο να διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.
  11. Να διασφαλισθεί επιστημονικά, ότι σε περίπτωση θραύσης του αναχώματος του ταμιευτήρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια της περιοχής.

 

Επιπροσθέτως το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά, προκειμένου να υπάρξει η ελάχιστη ανταπόδοση για την τοπική κοινωνία, από την κατασκευή του έργου και προκειμένου να διασφαλισθούν οι απαιτήσεις που προβλέπονται από τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, να συμπεριληφθούν στην έγκριση των περιβαλλοντικών ορίων συγκεκριμένα, ειδικά και συμπληρωματικά Ανταποδοτικά Τέλη για την τοπική κοινωνία, όπως:

  • Την τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν. 3648/06, όπως έχει τροποποιηθεί, προκειμένου το τέλος 1,7% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που αποδίδεται στον ΟΤΑ, να αυξηθεί σε ποσοστό 6% για την εκτέλεση έργων τοπικής κλίμακας.
  • Οι εργαζόμενοι που θα απαιτηθούν κατά τη φάση της κατασκευής του έργου και ασφαλώς αυτοί που θα λειτουργήσουν αυτό, να προέρχονται από το εργατικό δυναμικό της Δημοτικής Ενότητας Μαλίων και Τοπικής Κοινότητας Κρασίου.
  • Να αυξηθεί η χωρητικότητα του άνω ταμιευτήρα από 1.200.000 m³ σε 1.400.000 m³, ώστε η επιπλέον ποσότητα να είναι διαθέσιμη, σε έκτακτες περιστάσεις για την περιοχή.
  • Καλλιέργεια των πηγών του Κρασίου, με ανάληψη του κόστους από την  «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Κρασίου.
  • Κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης στο Ατζιλακόδασος για την πυροπροστασία του δρυμού.
  • Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των δημοτικών κτιρίων (Δημοτικό Κατάστημα Μαλίων, Σχολικά Συγκροτήματα Μαλίων και Κλειστό Γυμναστήριο Χερσονήσου).
  • Διασφάλιση και αποζημίωση περιουσιών ιδιωτών, για τις εκτάσεις στις οποίος χωροθετείται το έργο.
  • Βελτίωση των οδικών προσβάσεων προς την κάτω δεξαμενή, από την παράκαμψη Μαλίων (ΒΟΑΚ).

Διαβάστε επίσης: {jcomments on}
Η μνήμη καίει
Αντιδράσεις και από τη Χερσόνησο για το υβριδικό στο Αζιλακόδασος
Ένσταση Δήμου Αγ. Νικολάου για το Υβριδικό στο Αζιλακόδασος Βραχασίου
Το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης στο Βραχάσι για τις Βιομηχανικές Α.Π.Ε.
Προτάσεις Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου για προστασία οικοτόπων στον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos