θρυπτή κατσίκεςΟι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Καβουσίου ζήτησαν την  απομάκρυνση όλων των παράνομων και ασύδοτων κτηνοτρόφων από την περιοχή που δεκαετίες  ταλαιπωρούν το χωριό και έχουν καταστρέψει τον όμορφο ορεινό όγκο της περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μινωικά νεκροταφεία, έχουν μολύνει τις πηγές, έχουν πυρπολήσει το τοπίο, έχουν καταστρέψει τις αγροτικές καλλιέργειες και απειλούν τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Καβουσίου ζήτησαν από τον Δήμαρχο την εφαρμογή του χωροταξικού (ΣΧΟΑΠ Δήμου Ιεράπετρας) που απαγορεύει την βόσκηση σε ζώνες ειδικού ελέγχου και περιοχές ειδικής προστασίας όπως αυτές έχουν χαρτογραφηθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιεράπετρας.

Ζήτησαν να απομακρυνθούν όλοι οι παράνομοι και ασύδοτοι κτηνοτρόφοι που έχουν καταστρέψει την περιοχή, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αζοριά, Βρόντο, Κάστρο, Σκουριασμένο κ.λ.π.), με μινωικά νεκροταφεία, με Βυζαντινές Εκκλησίες, με την Αρχαία Ελιά και το Ιερό Άλσος της περιοχής, με δύο πανέμορφα φαράγγια.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί στο Δημαρχείο Ιεράπετρας τόνισαν ότι: «Πάνω από τριάντα χρόνια ο κόσμος της περιοχής καταγγέλλει σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Πάνω από τριάντα χρόνια οι αγανακτισμένοι πολίτες, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της υπερβόσκησης και της παράνομης βόσκησης, περιμένουν να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα και βλέπουν μόνο πυροτεχνήματα. Δεκαετίες τώρα κρατούν οι δικαστικοί αγώνες για τις παραβιάσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας  μεγαλοκτηνοτρόφων χωρίς να έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς  για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος δεν έχει δώσει καμία λύση. Η ενημέρωση των κρατικών φορέων για το πρόβλημα έχει μείνει στα αρχεία και στις υποσχέσεις. Ο κόσμος στο χωριό μας είναι αγανακτισμένος αφού δεν είδε μέχρι σήμερα το κράτος, την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, την δικαιοσύνη να τον υπερασπίζεται».

Η Ευαγγελία Μαυρομιχελάκη από το Καβούσι μίλησε για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού με τις αδέσποτες αίγες να «χορεύουν» στους τάφους των νεκρών. «Δεν αντέχω σαν μάνα να πηγαίνω στον τάφο του παιδιού μου και να βλέπω πάνω κατσίκια. Δεν αντέχουμε πλέον να αντικρίζουμε καθημερινά αυτή την ιεροσυλία. Ο χώρος του νεκροταφείου είναι ιερός και χρειάζεται τον απαιτούμενο σεβασμό. Είναι ντροπή στις μέρες μας να συμβαίνουν τα φαινόμενα αυτά. Ζητούμε να προστατευθεί ο χώρος και να απομακρυνθούν οι ασύδοτοι κτηνοτρόφοι από την περιοχή».

Η δημοτική σύμβουλος κα Όλγα Σπηλιαρώτη ζήτησε την προστασία όλων των περιοχών του δήμου από την ασυδοσία μερίδας κτηνοτρόφων. Ιδιαίτερα την προστασία του νεκροταφείου Καβουσίου και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής που βρίσκονται στο έλεος της ανεξέλεγκτης και παράνομης βόσκησης.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κουγιουμουτζάκης και ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου κ. Γιώργος Λιανάκης, αναφέρθηκαν στις πολλαπλές συσκέψεις και επαφές που έχουν γίνει για το θέμα εξηγώντας τις προβλέψεις του νέου νόμου για τις αρμοδιότητες του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ιεράπετρας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε κι αναμένει, την έγκριση από την Περιφερειακή Διοίκηση για τη χρήση του χώρου των πρώην σφαγείων για την περισυλλογή αδέσποτων που θα φυλάσσονται για δέκα μέρες, όπως προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Επιπλέον, αποφασίστηκε και θα ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος προκειμένου να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή και να λειτουργήσει οργανωμένα και αποδοτικά η κτηνοτροφική.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos