Β.Ο.Α.Κ.Μία δεκαετία μετά την έναρξη των εργασιών και σαράντα χρόνια μετά το ξεκίνημα κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (21/3) στη κυκλοφορία, το τμήμα του δρόμου από τη διασταύρωση προς Μοχό, μέχρι τα όρια του νομού Λασιθίου, την Τάρμαρο. Και ναι μεν ο δήμαρχος Χερσονήσου έχει κάθε λόγο να δηλώνει ευχαριστημένος, αλλά ο διευθυντής της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. Β.Ο.Α.Κ. κ. Αγαπάκης θα έπρεπε, μετά όλες αυτές τις παλινωδίες χρόνων, να ζητήσει συγνώμη από την λαό της ανατολικής Κρήτης και του νομού Λασιθίου γενικότερα.

Αντ’ αυτού, ακούσαμε περί των εκτελούμενων έργων ύψους 200 εκατομμυρίων Ευρώ σε όλο το μήκος του Β.Ο.Α.Κ., αλλά ούτε κουβέντα για τις εδώ παλινωδίες μιας υπηρεσίας και ενός υπουργείου που δεν ακούνε. Και ούτε ένας εκ των μέσων μαζικής ενημέρωσης πρόσεξε ότι πρόκειται για δρόμο με μία λωρίδα ανά ρεύμα, ουσιαστικά δηλ. το πλάτος που είχε οριστεί στη μελέτη της δεκαετίας του ’60!!!!
Ο κύριος Αγαπάκης αναφέρθηκε στα τμήματα του δρόμου στο Σεληνάρι λέγοντας ότι περιμένει την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. με ποια μελέτη δεν μας είπε, το Άγιος Νικόλαος Καλό Χωριό συνεχίζει να εκτελείται με δυσκολίες και η γέφυρα κάτω από το Χαμέζι θα συνεχιστεί, κύριος οίδε πότε.
Όσο για τη μελέτη που είχε αναθέσει επί των ημερών του στο Υπουργείο ο Γιώργος Σουφλιάς για το κομμάτι από Παχεία Άμμο μέχρι τον Αυχένα Αγκαθιάς, ουδείς γνωρίζει τη τύχη της.
Για την ιστορία, ήδη από την αρχή κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα μετά το 1969, είχε σχεδιαστεί η παράκαμψη Μαλίων και Χερσονήσου. ¨Όμως κάποιοι που είτε δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους είτε κοίταζαν τα συμφέροντα τους, πίεσαν και το κομμάτι αυτό καταργήθηκε αφήνοντας τη κίνηση μέσα από τους οικισμούς, στραγγαλίζοντας την ανατολική Κρήτη. 40 χρόνια μετά, με διαφορετική χάραξη, ολοκληρώνεται η παράκαμψη, δίνοντας μια ανάσα στο Λασίθι, απομακρύνοντας μεγάλο μέρος του φόρτου κίνησης και από τα Μάλια.
Οπότε αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς οι εργασίες…. κάποτε στο απώτερο μέλλον θα τελειώσουν και τα τμήματα μέσα στο νομό Λασιθίου.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: