bbcΉταν το έτος 1939 όταν η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ήχησε για πρώτη φορά. Από τότε έμεινε πιστή στο κοινό της. Δεν έλειψε ούτε μία μέρα. Ήταν εδώ στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πλέμου, του εμφυλίου και της χούντας. «Εισέβαλλε» ακόμη και στο διαδίκτυο. Έπειτα από 66 χρόνια συνεχούς παρουσίας το ΒΒC ανακοίνωσε το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας το Μάρτιο του 2006.

«Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC και άλλες 9 ακόμη υπηρεσίες πρόκειται να κλείσουν», αυτό γνωστοποιήσε ο διευθυντής του Οργανισμού Νάιτζελ Τσάπμαν. Η πλειονότητα των υπηρεσιών που θα κλείσουν είναι ευρωπαϊκές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC προχωρεί σε μείζονα επαναπροσδιορισμό των στόχων της και προτεραιότητα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία μιας αραβικής τηλεόρασης το 2007.

Οι υπόλοιπες υπηρεσίες ου θα κλείσουν είναι η Βουλγαρική, η Κροατική, η Τσέχικη, η Ουγγρική, η Πολωνική, η Σλοβάκικη και η Σλοβένικη, καθώς και οι υπηρεσίες της Ταϊλάνδης και του Καζακστάν. Ωστόσο οι υπηρεσίες της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας και της Σερβίας θα συνεχίσουν τα προγράμματά τους, χωρίς καμία αλλαγή.

Ο κ. Τσάπμαν, αν και παραδέχτηκε πως η ελληνική υπηρεσία είναι από τις πλέον πετυχημένες, μία υπηρεσία με παρελθόν που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη και δημιουργική δημοσιογραφία.

«Αλλά αι πάλι πρέπει κανείς να εξετάσει την ανάγκη για την ύπαρξη της Ελληνικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις άλλες ανάγκες που έχει ένας παγκόσμιος δημοσιογραφικός οργανισμός, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 20 χρόνια, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εξαιρετικά καλή θέση σε όλους τους δείκτες σχετικά με την ελευθερία του τύπου κι έτσι είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς γιατί να δαπανά τόσα χρήματα, όταν υπάρχουν άλλα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όταν πρέπει να επενδύσεις αυτά τα μέσα που διαθέτεις σε άλλα μέρη του κόσμου» είπε στην προσπάθεια του να εξηγήσει τα αίτια του κλεισίματος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, κ. Πιέρ Βίκαρι υπερασπιζόμενος τους συναδέλφους του τόνισε «Η ένωση δημοσιογράφων βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση εειδή από τη μια το σχέδιο του BBC είναι να ξεκινήσει την αραβική τηλεόραση, κάτι που σημαίνει τη δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας, πολλές εκ των οποίων για δημοσιογράφους. Και βέβαια η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι καλοδεχούμενη από το σωματείο.

Αλλά το πρόβλημα γι μας είναι πως αυτές οι νέες θέσεις εργασίας έρχονται με την απώλεια ενός ανάλογου αριθμού δημοσιογράφων, με τεράστια εμπειρία, που έχουν εργαστεί χρόνια στις δέκα υπηρεσίες που κλείνουν. Αυτό που λέμε είναι πως αν το Υπουργείο Εξωτερικών είναι τόσο αποφασισμένο να αποκτήσει αρβική τηλεόραση, γιατί δεν δίνουν τα χρήματα για να δημιουργηθεί; Πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο. Ξεφορτώνεσαι δέκα υπηρεσίες, ρίχνεις τα λεφτά που εξοικονομείς στην αραβική τηλεόραση. Κι αν επιτύχει, ίσως να μην υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν δεν πετύχει θα έχεις διαλύσει ένα μεγάλο μέρος του BBC».

Στην ελληνική υπηρεσία εργάζονται 17 άτομα.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Print Friendly, PDF & Email

Από manos