Το άλλο μισό τ' ουρανού

Γυναίκα

Μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, κας Ευγενίας Τσουμάνη.

Σε μία περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να διευρύνει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς, οι ανάγκες των γυναικών προβάλλουν έντονες, είναι διαρκείς και απαιτείται συνεχώς νέος βηματισμός για την υποστήριξή τους.

Η Ημέρα αυτή συμβολίζει τον συστηματικό αγώνα προκειμένου να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσδοκίες, για ίσες ευκαιρίες και προοπτικές στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σηματοδοτεί την ανάγκη να εργασθούμε συστηματικά για την εμπέδωση των αλλαγών στις αξίες και τις στάσεις ζωής, όχι μόνο μια ημέρα αλλά κάθε μέρα.

Τα τελευταία χρόνια με σκληρή και οργανωμένη δουλειά μεγιστοποιήσαμε τις δράσεις μας προκειμένου να ενισχύσουμε τις γυναίκες στον οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό χώρο.

Μέσα από το τετραετές Πρόγραμμα: ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ (2004- 2008) καταφέραμε να στηρίξουμε άνεργες γυναίκες στην εξεύρεση απασχόλησης και στην προσπάθεια να συνδυάσουν την οικογένεια με την επαγγελματική δραστηριότητα. Καταπολεμήσαμε τα στερεότυπα για το ρόλο των δύο φύλων μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα. Ενισχύσαμε τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων με την ψήφιση της ποσόστωσης για την κατά το 1/3 συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις εκπονήθηκαν προγράμματα που αφορούν την βελτίωση της θέσης των γυναικών και την εξέλιξή τους στην εργασία. Με νομοθετικά μέτρα αντιμετωπίζεται πλέον η βία σε βάρος των γυναικών, ενώ παραμένει άκαμπτη η ευαισθησία μας σε ευπαθείς ομάδες γυναικών με πρωτοβουλίες και έργα που ενδυναμώνουν τη θέση τους με στόχο μια αξιοπρεπή θέση στην εργασία και την κοινωνική ζωή.
Σήμερα, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος προωθούμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης μεταξύ των δύο φύλων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.
Ενδυναμώνουμε την περιφέρεια και αναδεικνύουμε τη δυναμική συμμετοχής των γυναικών στις τοπικές οικονομίες προσανατολίζοντας πόρους και δράσεις κατά 80% σε αυτές.

Μέσα από ουσιαστική συνεργασία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 20013 εξασφαλίσαμε σε όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα ικανούς πόρους και κατευθύνουμε δράσεις που θα μειώνουν την γυναικεία ανεργία, θα ενισχύουν την απασχόληση μέσω κινήτρων για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, θα στηρίζουν την γυναίκα σε όλο το φάσμα της δημόσιας δράσης, θα αναδεικνύουν το ανθρώπινο κεφάλαιο και την γνώση, θα επικροτούν τα ταλέντα, τις δεξιότητες, το περιεχόμενο, και θα συνεχίζουν να ενισχύουν επαυθείς ομάδες γυναικείου πληθυσμού .

Παρόλα ταύτα καλούμαστε συνεχώς να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την μείωση των ανισοτήτων που επιμένουν στην πράξη, καθώς και για την πάταξη σοβαρών κοινωνικών φαινομένων της εποχής μας χωρίς συμβιβασμούς.

Και φυσικά μέσα από τις πολιτικές μας θα συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες στα ευρωπαϊκά κεκτημένα για την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων, με στόχο μία πιο περισσότερο αλληλέγγυα κοινωνία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών δίνει το στίγμα της εγρήγορσης και της δέσμευσης ότι καμία ευκαιρία δεν θα μείνει αναξιοποίητη . Οι γυναίκες έχουν οράματα, φιλοδοξίες, στόχους και ανάγκες που η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλει να ικανοποιήσει.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: