λαγόψαρο ή λαγοκέφαλοςΤα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αναφορές για την εμφάνιση λαγοκέφαλων σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και στο τόπο μας. Πρόκειται για ένα ψάρι επικίνδυνο και για τα θαλάσσια είδη, αλλά και για τον άνθρωπο, λόγω της τοξίνης που δημιουργεί. Ο λεσεψιανός μετανάστης, μπήκε όπως υπολογίζεται γύρω στα 2000 στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ και απ΄ότι φαίνεται η Μεσόγειος του πάει μια χαρά διότι και πολλαπλασιάζεται και μεγαλώνει ως μέγεθος αυτούς καθεαυτού του ψαριού.

Οι ψαράδες πλέον το βρίσκουν μπροστά τους, σε δίκτυα ακόμα και σε παραγάδια αφού τρώει ότι πιάνεται. Έχει μεγάλα και ισχυρά δόντια και μπορεί να κόψει χονδρές πετονιές, αλλά το κυριότερο, δεν πρέπει ούτε καν να το αγγίζει κανείς, αλλά ούτε και να το τρώει. Η Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ, προκαλεί αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Πρόσφατο παράδειγμα η δηλητηρίαση Ουκρανών ναυτικών που έπλεαν νότια της Ιεράπετρας και αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια τον νοσοκομείων μας.

Στην Ιαπωνία, αποτελεί ειδικό έδεσμα, αλλά οι σεφ που το μεταχειρίζονται έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Εδώ η συμβουλή είναι μία από τους ψαράδες. Όταν το πιάσετε το σκοτώνετε άμεσα και το πετάτε πίσω στη θάλασσα, πιάνοντας το με γάντια…….

Print Friendly, PDF & Email

Από manos