DSC03949Η ελπιδοφόρα αξιοποίηση ενός παραδοσιακού Κρητικού προϊόντος παράδειγμα προς μίμηση

Επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης στη μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού «Creta Carob» στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Στις σημερινές συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και οικονομικής κατοχής της χώρας από τους μηχανισμούς της «τρόικας»,  πολλοί μιλούν για «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και άλλα παρόμοια. Τα λόγια όμως δεν φτάνουν, χρειάζονται συγκεκριμένες ιδέες και πράξεις. Με δεδομένες τις  ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, μια κατεύθυνση που πιστεύουμε πως θα μπορούσε να φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα είναι η αναζωογόνηση του  αγροτικού τομέα και αυτό προϋποθέτει              σωστή μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων του.

Μας κίνησε, λοιπόν, το ενδιαφέρον όταν σε καταστήματα τροφίμων της Κρήτης είδαμε πρόσφατα να πωλούνται προϊόντα επεξεργασίας χαρουπιού παραγόμενα από μια νέα  μονάδα στην Κρήτη, την Creta Carob στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.  Στις 11-11-2011  είκοσι περίπου μέλη των Ο-Π από όλη την Κρήτη επισκεφτήκαμε τη μονάδα αυτή και ενημερωθήκαμε από τον διευθυντή αυτής της οικογενειακής επιχείρησης κ. Ηλία Μανούσακα (βλ. φωτογραφία).

Η επιχείρηση παίρνει χαρούπια από παραγωγούς της περιοχής και παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων για ανθρώπινη διατροφή: Χαρουπάλευρο, σιρόπι χαρουπιού, αλεσμένο χαρούπι για τσάι, υποκατάστατο καφέ και υποκατάστατο κακάο από επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού, παξιμάδια από χαρουπάλευρο. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία). ‘Οσα από αυτά προέρχονται από πιστοποιημένες καλλιέργειες χαρουπιού έχουν το χαρακτηρισμό «βιολογικό προϊόν». Η τιμή καταναλωτή είναι εξαιρετικά προσιτή.

DSC03969Είναι γνωστό πως από το χαρούπι παράγονται δεκάδες  προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη  διατροφή ανθρώπου, στις ζωοτροφές και στη βιομηχανία. Η αξία του χαρουπιού στην ανθρώπινη διατροφή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δεδομένου ότι όχι μόνο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία αλλα και η  φυσιολογική επίδραση που ασκεί στον  οργανισμό είναι πολύπλευρα θετική.

Η χαρουπιά είναι μια καλλιέργεια χωρίς απαιτήσεις (μόνο μάζεμα χρειάζεται) και ιδανική για αναδασώσεις. Όμως, η χρησιμοποίηση του χαρουπιού στην Κρήτη -που παράγει το 80% της συνολικής ποσότητας της χώρας-  έχει μειωθεί πολύ, ακόμα και για ζωοτροφή.

Η σημαντική συμβολή του κ. Μανούσακα είναι πως κατάφερε να «αναστήσει» ένα νεκρό εμπορικά προϊόν, έναν «χαμένο θησαυρό» της παραδοσιακής παραγωγής της Κρήτης. Κάτι που δεν έγινε, φυσικά, χωρίς κόπο, επιμονή και ξόδεμα χρόνου και χρημάτων. Κι αυτό γιατί, μπορεί στην Κρήτη να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας χαρούπια, αλλά η επεξεργασία τους για να παραχτούν προϊόντα ανθρώπινης διατροφής όπως π.χ. το χαρουπάλευρο, συναντά  πολλά τεχνικά προβλήματα.  Χρειάστηκε να αναπτύξει τη δικιά του τεχνογνωσία και να δημιουργήσει τον δικό του  κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Συγχαίρουμε δημόσια τον κ. Μανούσακα και  ευχόμαστε καλή συνέχεια. Ευχόμαστε, επίσης, η δραστηριότητά του να γίνει παράδειγμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες από άτομα και φορείς σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. «Χαμένοι θησαυροί» όπως το χαρούπι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να  ενδιαφερθούμε να τους ψάξουμε……

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos