διάγραμμα προβλημάτωνΗ τηλεφωνική έρευνα διενεργήθηκε από 2 έως 27 Απριλίου 2012 σε δείγμα 300 επιχειρήσεων (~5% των εγγεγραμένων επιχειρήσεων).

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε το 2011 επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η σοβαρότατη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2011 σε σχέση με το 2010. Η μείωση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζει να είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι σοβαρότατα με τάσεις περαιταίρω επιδείνωσης – περισσότερο από το 67% των επιχειρήσεων δηλώνει πτώση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη από 30%. Το ποσοστό αυτό ήταν 32% πριν από ένα χρόνο.

Συνεχίζεται ραγδαία η επιδείνωση στις δανειακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε ποσοστό 49,51% και 46,28% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά ήταν 35% και 38% πριν από ένα χρόνο. Σοβαρότερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν επιδεινωθεί. (55,19% από 53% πριν από ένα χρόνο)

Η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η πτώση τζίρου 37% και 38% αντίστοιχα αναδεικνύονται σε παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν το μέλλον των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον αφού οι επιχειρηματίες τα θεωρούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Η συντριπτική πλειοψηφία (88,78%) των επιχειρήσεων έχει την άποψη ότι η επιβολή νέων/ έκτακτων φόρων εισφορών ή τελών δεν θα βοηθήσει στο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Λίγο μικρότερο ποσοστό αλλά εξίσου συντριπτικό (81,91%) πιστεύει ότι η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων δεν θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ανησυχία προκαλεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρεί ότι εντός του 2012 θα αναγκαστεί να κλείσει (17,32% ΝΑΙ και 23,53% ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ). Αυτό το στοιχείο από μόνο του αποτυπώνει την δραματική κατάσταση της τοπικής αγοράς του νομού μας.

Ενδεικτικό της διάχυτης απογοήτευσης στις επιχειρήσεις είναι το ότι σε ποσοστό 62% δεν θεωρούν ότι δίνεται λύση στο χρέος της χώρας ακόμα και μετά από το “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων της 21ης Φεβρουαρίου 2012.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου Λασιθίου συνάγεται εύκολα ότι υπάρχει σοβαρότατη μείωση στο ρυθμό ανοίγματος νέων επιχειρήσεων αλλά και αύξηση στο ρυθμό κλεισίματος των επιχειρήσεων σε όλα τα τμήματα.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας (pdf)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos