από την Αγία Τριάδα ΒασιλικήςΠλήρως και με παραδοσιακό τρόπο ανακαινίσθηκε ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίας Τριάδος Βασιλικής, ύστερα από 115 χρόνια αδιάλλειπτης λειτουργίας του και παραδόθηκε πάλι στη θεία λατρεία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Η τελετή των Θυρανοιξίων έγιναν με κάθε επισημότητα και πάνδημη συμμετοχή από τους κατοίκους του χωριού και των όμορων Ναών, τo απόγευμα του Ψυχοσάββατου, 6 Ιουνίου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον οποίον περιστοίχισαν πολλοί Κληρικοί της περιοχής. Μετά τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Πεντηκοστής και στη συνέχεια μίλησε στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, το οποίο και ενημέρωσε διεξοδικά για την πορεία των εργασιών. Όπως σημείωσε: «Η ανακαίνιση του Ιερού Ναού άρχισε το έτος 1999, όταν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με την προτροπή και άδειά μας ανέθεσε στόν διακεκριμένο συντηρητή έργων τέχνης κ. Μιχ. Τρουλλινό την συντήρηση και τον καθαρισμό των φορητών εικόνων και του τέμπλου.

Το 2003 κατεδαφίστηκε το τσιμεντένιο κακόγουστο καμπαναριό, που είχε ήδη διαβρωθεί από το χρόνο, και ανοικοδομήθηκε από τον ίδιο τεχνίτη νέο περίτεχνο από λαξευτή πέτρα, κατά τα σχέδια εκείνου της Μονής του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο. Φιλοτεχνήθηκε και παράσταση της Αγίας Τριάδος με σχετική επιγραφή από την υμνολογία της Εκκλησίας μας.

Το έτος 2008 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ανέθεσε σε ειδικό Εργολάβο τις εργασίες αναστήλωσης, ανάδειξης και συντήρησης του Ναού εξωτερικά και εσωτερικά. Μετά τον καθαρισμό αρμολογήθηκαν με παραδοσιακά υλικά για να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα περίτεχνα πελέκια, οι πόρτες, τα παράθυρα, οι γωνίες, οι κορνίζες και οι πελεκητές κολώνες. Ό,τι ήταν φθαρμένο από το χρόνο και τις κακοτεχνίες παλαιοτέρων επεμβάσεων στα πελέκια, στις γωνίες και στα παράθυρα συμπληρώθηκε και αποκαταστάθηκε με τριμμένη πέτρα της περιοχής. Ανάλογη επέμβαση έγινε και στο Ιερό Βήμα του Ναού, όπου αντικαταστάθηκαν οι σοβάδες και αναδείχθηκαν τα λίθινα τμήματα.

Έγιναν καινούργιες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ο Ναός ελαιοχρωματίστηκε εσωτερικά και εξωτερικά και τα παλαιά ιερά σκεύη καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν». Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμη ότι για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και ανάδειξη του Ναού είναι ανάγκη να διακοσμηθεί εσωτερικά με μπρούτζινους παραδοσιακούς πολυελαίους και νέα ιερά σκεύη και να αναπλασθεί ο αύλειος χώρος, ώστε ο περικαλλής και παραδοσιακός αυτός Ναός «να μείνει κληρονομιά στα παιδιά μας, ένα πραγματικό στολίδι στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας».

Στο τέλος ο Σεβ. κ. Ευγένιος συνεχάρη όλους τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του έργου και έδωσε τον λόγο στον φιλόλογο και πρώην Λυκειάρχη κ. Δημήτριο Παπαδάκη. Ο ομιλητής, με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και την ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει μετέφερε ζωντανές μαρτυρίες από τα γεγονότα της ανέγερσης του δίκλητου Ναού της Αγίας Τριάδος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την εθελοντική εργασία και την ανιδιοτελή προσφορά των κατοίκων της Βασιλικής, επί μακαριστού Μητροπολίτου Ιεράς και Σητείας κυρού Αμβροσίου το έτος 1894. Όπως χαρακτηριστικά είπε στο τέλος της ομιλίας του: «Τη μεγάλη τούτη ώρα ας αφήσομε τη σκέψη μας να πετάξει με ευγνωμοσύνη στις προπάτορές μας, που μας αφήκαν την ωραία τούτη εκκλησιά, στους ιερείς και τους ψάλτες μας, στους παππούδες μας, στις γιαγιάδες και στους γονείς μας, που μας οδήγησαν στο δρόμο του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού».

Στα Θυρανοίξια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανώλης Μαστοράκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή.

στον Άγιο Νεκτάριο ΜεσελέρωνΣτους Μεσσελέρους:

Τo απόγευμα του Σάββατου 13 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε την ακολουθία των Θυρανοιξίων του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου της Ενορίας Μεσελέρων, που βρίσκεται σε πανοραμική θέση κοντά στην Ιερά Μονή Βρυωμένου. Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, με τη συμμετοχή Κληρικών και πολλών κατοίκων της περιοχής

Κατά την ομιλία του ο Σεβ. κ. Ευγένιος υπογράμμισε ότι κάθε ναός αποτελεί «οίκο του Θεού», θρόνο της δόξης του Κυρίου και τόπο παρουσίας του Τριαδικού Θεού, όπου εμπεριπατεί ο Θεός και εισακούει τις προσευχές των πιστών. Επίσης ο Σεβ. συνεχάρη τους κτίτορες Γεώργιο και Έλλη Μανωλαράκη, οι οποίοι αφήνουν κληρονομιά στους επιγόνους τον Ναό επ’ ονόματι του σύγχρονου και θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, για να αγιάζεται ο τόπος από αυτή τη δεσπόζουσα θέση. Τέλος, μετέφερε τις  Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες του από τη πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατά τον εορτασμό των σεπτών ονομαστηρίων του Προκαθημένου της Ορθόδόξου Εκκλησίας, και ανακοίνωσε την έλευση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κρήτη τον προσεχή Οκτώβριο σε συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.

Τα Θυρανοίξια και τον πρώτο Εσπερινό που τελέσθηκε στο νέο ναό τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανώλης Μαστοράκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: