αναμνηστική φωτογραφίαΣτις 27 Αυγούστου ξεκίνησαν οι εργασίες του Εντατικού Προγράμματος «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.», στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση-Εrasmus», στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου ( Ευρωπαϊκο Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, υπεύθυνος καθηγητής Στ. Περράκης, Λέκτορας Μ.Ν. Μαρούδα) το οποίο με εταίρους το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο UPMF Grenoble 2, το Πανεπιστήμιο της Padova και το Universitat Autonoma de Barcelona, διοργανώνει ένα 15ημερο εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων και σεμιναρίων πάνω σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες θεματικές που απασχολούν τη διεθνή συνεργασία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές από  τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Η σημαντική αυτή επιστημονική συνάντηση διεξάγεται με τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Κρήτης – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, και τον Γεν. Γραμματέα κο Δεικτάκη, ενώ με τον Αντιπεριφέρειαρχη Ηρακλείου κο. Κουκιαδάκη συνδιοργανώνονται στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Όλοι οι εταίροι διαθέτουν την εμπειρία και την ικανότητα που εγγυώνται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση γύρω από το θέμα «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.». Η προσέγγιση αυτή σέβεται πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική. Ενώ η Κρήτη μετά την εμπειρία της κρίσης στη Λιβύη προσφέρεται ιδανικά ως τόπος διεξαγωγής αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

Το Εντατικό Πρόγραμμα «Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική δράση στην Ε.Ε.» είναι ένας συνδυασμός διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, ιατρικής, δικαίου κλπ. και έχει ως βασικό του στόχο να προσφέρει στους φοιτητές, που βρίσκονται στον δεύτερο (MA) ή τρίτο (PhD) κύκλο σπουδών τους, μια διεπιστημονική εκπαίδευση, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις του ανθρωπισμού. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν σεμινάρια που παράσχονται από ακαδημαϊκούς των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εργάζονται στο πεδίο, ασκήσεις, εργαστήρια, ομάδες εργασίας και προσομοίωση πραγματικών καταστάσεων, πρακτική εκπαίδευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται στο πεδίο (π.χ. τακτικές διαπραγματεύσεων) κλπ.

Κατά το πρώτο τριήμερο του προγράμματος, οι φοιτητές είχαν την ευκαρία να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις του Καθηγητή Στ. Περράκη και της Λέκτορα Μ.Ν. Μαρούδα, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ζητήματα κρίσεων, καταστροφών, πολιτικής προστασίας, ανθρωπιστικής δράσης και προκλήσεων που τίθενται εν όψει αυτών για τη διεθνή κοινότητα. Ο Αναπ. Καθηγητής Π. Γρηγορίου, αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης στην ΕΕ ενώ ο κ. Α. Τερζίδης (Γιατροί χωρίς Σύνορα) ανέλυσε ζητήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη μετανάστευση στη χώρα μας. Παράλληλα οι φοιτητές κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις που απέκτησαν για την επίλυση κρίσεων, υπό μορφή προσομοιώσεων, στις οποίες ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό σημειώνοντας εξαιρετικά επιτυχημένες επιδόσεις.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos