Ευρωπαϊκή ΈνωσηΣτις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η χώρα μας στον τομέα της ανακύκλωσης. Κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης οι ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

 
Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε να πληροφορηθεί πως εξελίσσονται τα προγράμματα ανακύκλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη χώρα μας. Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας παραθέτει στοιχεία για τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων, τα οποία καλύπτουν μέχρι και το 2004.
 
Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση με ποσοστό 8% ξεπερνώντας μόνο την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Στις πρώτες θέσεις του πίνακα βρίσκεται η Ολλανδία με 64%, η Γερμανία με 59% και η Αυστρία με 58%. Ως το κύριο πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων στην χώρα μας ο κ. Δήμας αναφέρει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού παράνομων, ανεξέλεγκτων χώρων ταφής απορριμάτων (χωματερών). Η ύπαρξη των χωματερών όχι μόνο προκαλεί σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αποτελεί και σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης.
 
Ο κ. Δήμας σημειώνει ότι η κατάσταση αυτή οδήγησε σε καταδίκη της Ελλδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και από το 2005 η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εξαλείψει αυτές τις χωματερές, δημιουργώντας κατάλληλες μονάδες διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, ο Επίτροπος επισημαίνει μια σειρά μέτρων που η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει έτσι ώστε να ειτευχθούν οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι ανακύκλωσης που ορίζονται από την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Αυτά είναι: 1) να σχεδιαστούν και δημιουργηθούν συστήματα ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα, 2) να καταριστούν έγκυρα προγράμματα διαχείρισης και διαλογής των αποβλήτων στην πηγή, καθώς τα υπάρχοντα είναι πειραματικής κλίμακας, 3) να διαμορφωθούν ικανοποιητικές υποδομές ανακύκλωσης, και 4) να καταβληθούν προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών.
 
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Η απάντηση του Επιτρόπου υπογραμμίζει τρία πράγματα: πρώτον, πόσο χαμηλά ήταν για πολλά χρόνια το περιβάλλον στις πολιτικές προτεραιότητες. Δεύτερον, πως έμειναν ανεκμετάλλευτοι και σπαταλήθηκαν οι πόροι που είχαν οι αρμόδιοι φορείς στη διάθεσή τους για την προώθηση της ανακύκλωσης. Και τρίτον, ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι πραγματικά γιγαντιαία“.
 
Ποσοστό ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων στα κράτη μέλη (2004)
 

Θέση

Κράτος μέλος

Ανακύκλωση (%)

1

Ολλανδία

64

2

Γερμανία

59

3

Αυστρία

58

4

Βέλγιο

57

5

Ιρλαδία

54

6

Σουηδία

44

7

Σλοβενία

41

Λουξεμβούργο

41

Δανία

41

10

Ισπανία

39

11

Εσθονία

37

12

Ιταλία

32

13

Φιλανδία

30

14

Γαλλία

29

15

Μ. Βρετανία

23

16

Μάλτα

20

17

Σλοβακία

14

18

Λετονία

13

19

Ουγγαρία

12

20

Κύπρος

10

21

Λθουανία

9

22

Ελλάδα

8

23

Τσεχία

6

24

Πορτογαλία

5

Πολωνία

5

 

Πηγή : Διαθέσιμα στοιχεία Eurostat / ΟΟΣΑ σχετικά με την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων (2004).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos