Φοίνικας του Θεόφραστου στην περιοχή Γουρνών Ηρακλείου, με προσβολή από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινίκων.Ο εντοπισμός προσβολών από το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων σε δέντρα κρητικού φοίνικα (Φοίνικας του Θεόφραστου), που έγινε από το προσωπικό του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου και η επιβεβαίωση των προσβολών από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, διαμορφώνει πλέον καινούργια δεδομένα. Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Το νέο αυτό δεδομένο καθιστά ορατό πλέον το ενδεχόμενο αφανισμού των συστάδων του ντόπιου φοίνικα στο Βάι, στον Πρέβελη, στον Άγιο Νικήτα, στη Σούδα Ρεθύμνου, στον Αλμυρό Ηρακλείου, στη Σταλίδα Ηρακλείου και σε άλλα μέρη όπου αυτός φύεται.

Το ορατό επομένως αυτό ενδεχόμενο δεν επιτρέπει πλέον εφησυχασμούς, ωχαδερφισμούς ή άλλου τύπου δικαιολογίες.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προτείνει να εκπονηθεί από την πολιτεία χωρίς καμιά χρονοτριβή «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» για τη σωτηρία του κρητικού φοίνικα. Πρώτο βήμα ενός τέτοιου σχεδίου είναι ο ορισμός της αρμόδιας μονάδας που θα σχεδιάσει, θα συντονίσει και θα θέσει σε εφαρμογή ταχύτατα τις πιο επείγουσες ενέργειες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Η διοικητική αυτή μονάδα πρέπει να είναι περιφερειακού επιπέδου, γιατί αυτό επιβάλλει η ίδια η φύση του προβλήματος.

Στο σχέδιο αυτό προκαταβολικά το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δίνει προτεραιότητα:

α) στη δημιουργία ελεύθερων ζωνών από άλλα φοινικοειδή, περιμετρικά των συστάδων του κρητικού φοίνικα. Σχετική μελέτη έχει ήδη συνταχθεί από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου για το φοινικόδασος στο Βάι

β) στην καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικόδεντρων, με στόχο τη μείωση των πληθυσμών του εντόμου

γ) στον πολύ αυστηρό έλεγχο στη διακίνηση των φοινικοειδών που προέρχονται από τις προσβεβλημένες περιοχές

δ) στην αξιολόγηση όλων των νεότερων δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ. πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, με την επίκληση αδυναμίας εξεύρεσης των χρηματικών πόρων που απαιτούνται. Η αξία του κρητικού φοίνικα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όποιο κόστος χρειάζεται να καταβληθεί για τη σωτηρία του!

Επειδή το πρόβλημα, προς το παρόν, εντοπίζεται κυρίως στην ανατολική Κρήτη, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου και Λασιθίου μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, αντικαθιστώντας τις μέχρι σήμερα θετικές, αλλά ξεχωριστές, κινήσεις τους, με την επεξεργασία και εφαρμογή ενός κοινού και συντονισμένου προγράμματος δράσεων. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ. είναι έτοιμο να συμβάλει θετικά σε μια τέτοια εξέλιξη και για το λόγο αυτό συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του στο Ηράκλειο, την Δευτέρα 7/12/09 και ώρα 7.30 μ.μ.

Για τη Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Κώστας  Καμπιτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos