κάστελοςΕγκρίθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή Κρήτης δύο σημαντικά έργα από το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου του Δήμου Ιεράπετρας που στοχεύουν στην ανάδειξη των οικισμών που τα φιλοξενούν.

Τα έργα περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας στο πλαίσιο του ΟΣΑΠΥΥ ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με βασική στόχευση την ανάδειξη των ορεινών οικισμών Δήμου Ιεράπετρας ως περιοχών κατοικίας, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού.

 

Καλαμαύκα: Κέντρο πληροφόρησης φυσικού περιβάλλοντος

Το πρώτο αφορά τη δημιουργία κέντρου πληροφόρησης φυσικού περιβάλλοντος που θα γίνει στον οικισμό της Καλαμαύκας και έχει προϋπολογισμό 102.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που αποσκοπεί στην ανάδειξη των κτιρίων βιβλιοθήκης Καλαμαύκας και του οικήματος κληρονομιάς Σμαργιαννάκη και τον εξοπλισμό του, ώστε να προβληθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όπως τα περίφημα «Μετέωρα του Λασιθίου» και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου ανάδειξη του χώρου ως Κέντρου πληροφόρησης φυσικού περιβάλλοντος με την αγορά και τοποθέτηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και επίπλων.

 

Αναπλάσεις Γδοχίων, Μουρνιών, Μύθων

Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση των οικισμών Γδοχίων, Μουρνιών και Μύθων, προϋπολογισμού 199.000 ευρώ, με το οποίο θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνα των οικισμών στα κεντρικά σημεία των παραπάνω χωριών. Συγκεκριμένα θα γίνουν:

Στις Μουρνιές η διαμόρφωση του κεντρικού δρόμου και εισόδου του

οικισμού με την κατασκευή σταμπωτού δαπέδου. Θα προηγηθούν εργασίες

καθαίρεσης (όπου απαιτούνται) και υπερύψωσης των φρεατίων των δικτύων κοινής ωφέλειας. θα καθαιρεθεί και επανακατασκευαστεί μια κλίμακα από σκυρόδεμα που οδηγεί στον κεντρικό δρόμο.

Στους Μύθους θα γίνει παρέμβαση δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και στο Μνημείο του οικισμού. Θα πλακοστρωθεί με ακανόνιστες χονδρόπλακες, θα γίνει καθιστικό και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση από την περιοχή που αναπλάθεται στο υφιστάμενο μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στα Γδόχια προβλέπεται η βελτίωση της βατότητας των στενών σοκακιών που ενώνουν τις διαφορετικές συνοικίες του οικισμού (και στα οποία δεν μπορούν να κινηθούν οχήματα) με την επίστρωση τους με κυβόλιθους. Στη μέση των πεζόδρομων αυτών θα διαμορφωθούν επιφανειακές απορροές ομβρίων υδάτων με την τοποθέτηση κυβόλιθων με κατάλληλη διάταξη.

«Γενικός στόχος του σχεδιασμού μας για την ύπαιθρο είναι η τόνωση της ελκυστικότητας της ορεινής περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας, για αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων α’ και β’ κατοικίας αλλά και μικρών τουριστικών μονάδων. Το φαινόμενο της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης και της εγκατάλειψης των χωριών μας, πρέπει να συγκρατηθεί ή και να αναιρεθεί στην πορεία, με κατάλληλα μέτρα για βελτίωση της ποιότητας ζωής στα χωριά ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους. Θέλουμε οι οικισμοί μας να ενταχθούν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εναλλακτικών μορφών τουρισμού για αυτό και τα έργα ανάπλασης, που εξασφαλίζουν την αισθητική και περιβαλλοντική φροντίδα και αξιοποίηση των ιδιαίτερων στοιχείων τους και παράλληλα η αξιοποίηση των κτιρίων που υπάρχουν σε μια προσπάθεια να υπάρχουν ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες και να ζωντανέψουν τα χωριά μας», δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.
από τον Δήμο Ιεράπετρας
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: