ο Ευγένιος Σπαθάρης το 2006 στον Άγιο Νικόλαο, ανάμεσα στους συναδέλφους του του Wayang, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΟΔΑΝΠλήρης ημερών, αλλά άδικα, έφυγε τελικά από κοντά μας, το βράδυ του Σαββάτου (9/5), ο Ευγένιος Σπαθάρης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, έχοντας αναθρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων, με τις παραστάσεις του. Ο Ευγένιος Σπαθάρης νοσηλευόταν 4 μέρες ουσιαστικά κλινικά νεκρός στο ΚΑΤ, αφού έπεσε προσπαθώντας να ανεβεί μόνος του τις σκάλες του Ινστιτούτου Γκαίτε όπου επρόκειτο να τιμηθεί. Κανείς από τον Ινστιτούτο δεν σκέφτηκε να τον υποδεχτεί στις σκάλες και να τον βοηθήσει.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης έλκοντας τη καταγωγή του από τη Σαντορίνη, γεννήθηκε στο 1924 στη Κηφισιά, και μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με το θέατρο σκιών συνεχίζοντας τη τέχνη του πατέρα του Σωτήρη Σπαθάρη. Έκτοτε έδωσε χιλιάδες παραστάσεις στην Ελλάδα και όλο το κόσμο, συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ για το θέατρο σκιών.

Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της UNESCO, ενώ είχε τιμηθεί – μεταξύ άλλων – με το Βραβείο Ρώμης (1962), το Α’ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, με το Α’ Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α’ Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία, 1978).

ο Ευγένιος Σπαθάρης ανάμεσα στις φιγούρες Καραγκιόζη που ο ίδιος δημιουργούσεΤο 1991 ιδρύθηκε Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Άλλωστε και ο ίδιος ήταν κάτοικος του Δήμου Αμαρουσίου. Ο δικτυακός τόπος του Μουσείου: www.karagiozismuseum.gr

Το 2006 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, στο τετραήμερο λόγου και τέχνης, αφιερωμένο στο θέατρο σκιών, τίμησε τον Ευγένιο Σπαθάρη, μαζί με τους συναδέλφους του Ινδονησιακού θεάτρου σκιών Wayang. Τότε όλοι όσοι βρέθηκαν γύρω του, φρόντισαν να τον προσέχουν ειδικά όταν ανέβαινε ή κατέβαινε τις σκάλες.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ευγένιος Σπαθάρης στο τετραήμερο λόγου και τέχνης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos