Καβούσι αγώνας δρόμουγράφει ο Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Με μαραθωνοδρόμους από όλη την Κρήτη και τον Ελλαδικό χώρο που αγωνίστηκαν στον ορεινό ημιμαραθώνιο δρόμο 21,1 χλμ, με μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έτρεξαν το «δρόμο της αρχαίας ελιάς» 2,5 χλμ, με μαθητές δημοτικού σχολείου που έτρεξαν το δρόμο των 400 μέτρων, με ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας και πεζοπόρους, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο «Ιερό Άλσος Καβουσίου» την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Την αθλητική εκδήλωση οργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, ο Σύλλογος Καβουσανών Ν. Αττικής «Ο ΘΟΛΟΣ», το Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου με συνδιοργανωτή τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης και υποστηρικτή τον Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Οι αθλητές κάλυψαν την κυκλική διαδρομή ξεκινώντας από υψόμετρο 120 μ. φθάνοντας σε υψόμετρο 1000 μέτρων, περνώντας μέσα από δύο φαράγγια του Χαυγά και του Μέσωνα, από παραδοσιακούς οικισμούς Μυλωνιά, Τσαμάντη, Δρακαλεύρι, Θρυπτή, από αρχαία μονοπάτια, καλντερίμια,  χωματόδρομο και από τους μινωικούς οικισμούς «Ακρόπολη Αζοριά», «Πλάι του Κάστρου», «Βρόντος»  και την αρχαιότερη ελιά της Ευρώπης ηλικίας 5000 χρόνων.

Ψυχή της διοργάνωσης ήταν ο υπεύθυνος αγώνων του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης κ. Γιάννης Παντατοσάκης από το Ηράκλειο και το μέλος κ. Νίκος Φερετζάκης από την Ιεράπετρα, που φρόντισαν για όλες τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης, την χάραξη και σηματοδότηση της διαδρομής, την φιλοξενία  και ασφάλεια των αθλητών και συντόνισαν με επιτυχία όλη την διοργάνωση.

 

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 21,1 χλμ

Στον ορεινό ημιμαραθώνιο δρόμο 21, 1 χλμ. στη γενική κατηγορία, πρώτοι έκοψαν το νήμα πιασμένοι χέρι-χέρι οι μαραθωνοδρόμοι Φωτάκης Ανδρέας από την Αθήνα, μέλος του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης και ο Μανόλης Σηφάκης από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, με χρόνο 2:01:32. Τρίτος τερμάτισε ο μαραθωνοδρόμος Κώστας Μουσούντας  από το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας από το σύλλογο ΠΕΛΩΨ.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που έλαβε μέρος στον ορεινό ημιμαραθώνιο δρόμο ήταν ο Amblard Roger (1946) και ο μικρότερος αθλητής ο Μιχάλης Γαλανάκης από το χωριό Τουρλωτή Σητείας.

Ο νικητής του Αγώνα Ανδρέας Φωτάκης από την Αθήνα, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Δ΄ δημοτικό σχολείο Ιεράπετρας και ο Μανώλης Σηφάκης από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου δήλωσαν: “Στην περιοχή του Καβουσίου μπορούν να οργανωθούν αθλητικές εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το φυσικό περιβάλλον όπως ο σημερινός ορεινός ημιμαραθώνιος δρόμος. Η διαδρομή είναι φανταστική με πολλές εναλλαγές που συναρπάζουν τον αθλητή”.

Ο μαραθωνοδρόμος Γιάννης Θεοδώρου από τα Βάγια Βοιωτίας δήλωσε: “Η οργάνωση ήταν άψογη και ο σχεδιασμός ήταν άριστος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Η Κρήτη είναι φιλόξενη και το έχει αποδείξει. Η περιοχή που σχεδιάστηκε ο ημιμαραθώνιος είναι ένα επίγειος παράδεισος. Είναι ένας πολυχώρος πραγματοποίησης δραστηριοτήτων πολιτιστικού, αθλητικού, παραδοσιακού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις από όλα τα μέρη της γης, να προβάλλει την κουλτούρα και τις ομορφιές του τόπου».

Ο μαραθωνοδρόμος Κώστας Μουσούδας από το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε: “Μετά τα σαράντα μου χρόνια γνώρισα την Κρήτη και μετέχω σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Σ’ αυτές απέκτησα πολλούς φίλους-δρομείς. Τώρα θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου την Κρήτη”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στην κατηγορία Βετεράνοι 40-49:

Τσαγκαράκης Νίκος (1966), Μπριτζολάκης Μανόλης (1971) και ο Σταυγιαννουδάκης Στέλιος (1968) από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου (ΣΔΥΡ).

Στην κατηγορία Βετεράνοι 50-59:

Σαριδάκης Γιάννης (1956), Χατζηαδάμ Λάμπρος (1962) από τον ΟΥΚ και ο Λιόντος Θοδωρής (1962) από τον ΣΔΥΡ.

Στην κατηγορία Βετεράνοι 60 και άνω:

Τσούρος Θεόδωρος (1951) του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, Τριανταφυλλάκης Αντώνης (1948) του ΟΥΚ και ο Amblard Roger (1946).

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Ρένα Πεδιαδίτου από την Ιεράπετρα, του γυμναστικού συλλόγου «Λυβικός». Την δεύτερη θέση κέρδισε Ελένη Μπαχλιτζανάκη από το Καβούσι. Στην  τρίτη θέση τερμάτισαν μαζί η Μαρία Πλιώτα και η Έφη Πουλή τ. Νικολάου από το Καβούσι.

 

Δρόμος αρχαίας ελιάς

Στον δρόμο της αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ στα αγόρια τις τρις πρώτες θέσεις κατέκτησαν με τη σειρά οι:

Βάγιος Γιώργος από το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, ο Τσέκα Κλάιντι από το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και ο Καβουσανός Αντώνης από το 3Ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

Στα κορίτσια τις τρις πρώτες θέσεις κέρδισαν με τη σειρά: Μαλλιωτάκη Αθηνά του γυμναστικού συλλόγου «Λυβικός», Καψωριτάκη Στέλλα και Κουδουμά Ρεμπέκα του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας.

 

Δρόμος 400 μέτρων

Στον δρόμο των 400 μέτρων αγοριών νικητές αναδείχθηκαν με τη σειρά: Νίκος Παπαδάκης, Γιώργος Παπαδάκης και Γιώργος Ζερβάκης από το δημοτικό σχολείο Παχείας Άμμου. Ο μικρότερος σε συμμετοχή αθλητής ήταν ο Βασίλης Τουρλούκης του Δημ. (2006) από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας.

Στα κορίτσια νικήτριες αναδείχθηκαν: Γραμματικάκη Μαρία του Δημοτικού Σχολείου Παχείας Άμμου, Καβουσιανού Δέσποινα από τον γυμναστικό σύλλογο «Λυβικός» και Παπαδάκη Δήμητρα από το δημοτικό σχολείο Παχείας Άμμου. Η μικρότερη αθλήτρια που αγωνίστηκε ήταν η Δασκαλάκη Κωνσταντίνα (2006).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου και οι γυναίκες του χωριού  πρόσφεραν φαγητά και παραδοσιακά κρητικά εδέσματα σε όλους τους φιλοξενούμενους. Ομάδα νέων Καβουσανών καλλιτεχνών παραδοσιακής κρητικής μουσικής διασκέδασαν όλους όσους έλαβαν μέρος στην μεγάλη αθλητική εκδήλωση.

Την διοργάνωση ενίσχυσαν με την εθελοντική συμμετοχή τους μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Ιεράπετρας, μέλη της Λέσχης Τετρακίνησης Ιεράπετρας, το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos