Rhynchophorus  ferrugineusΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Π.Δ. 149/27-12-2010 περί «Οργανισμού Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ 242Α/27-12-2010).
  2. Το Π.Δ. 365/2002  και τις νεότερες διατάξεις που το τροποποιούν και αφορά τα μέτρα προστασίας από επιβλαβείς οργανισμούς φυτών και φυτικών προϊόντων.
  3. Την Απόφαση 2007/365/ΕΚ, σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης στην Κοινότητα του Rhynchophorus ferrugineus, όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις 2008/776/ΕΚ και 2010/467/ΕΕ.
  4. Το έγγραφο και 121684/21-08-07 του ΥΠΑΑΤ, για το παραπάνω θέμα.
  5. Την εγκύκλιο 97027/16-5-2011 του ΥΠΑΑΤ σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της  εισαγωγής και εξάπλωσης του Rhynchophorus ferrugineus.
  6. Τις  ως τώρα αποφάσεις του Νομάρχη Λασιθίου για χαρακτηρισμό της Κοινότητας Βραχασίου, του Δήμου Νεάπολης, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του οικισμού Μόχλου, όπως και τις αντίστοιχες δικές μας για χαρακτηρισμό του Δήμου Ιεράπετρας και του τέως Δήμου μακρύ Γιαλού σαν μολυσμένων ζωνών από το  Rhynchophorus ferrugineus.
  7. Την εισήγηση του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Οριοθετούμε ζώνες αναφορικά με την εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού, Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών). Έτσι ορίζουμε:

Α) Ως μολυσμένη ζώνη (πέραν των ζωνών που έχουν οριστεί ως τώρα στην Π.Ε.) την κτηματική  περιοχή που καλύπτει  ο  τέως Δήμος Ιτάνου.

Β) Ως  ζώνη απομόνωσης την περιοχή, που ορίζεται από τα όρια του παραπάνω τέως Δήμου και σε πλάτος 10 χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα και προς τις μη μολυσμένες περιοχές.

Σκοπός της παραπάνω οριοθέτησης είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης, η καταστολή και τελικά η εξάλειψη του παραπάνω επιβλαβούς οργανισμού, στα πλαίσια της εφαρμογής της  σχετικής νομοθεσίας.

Στη  μολυσμένη ζώνη  οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών  θα πρέπει:

  1. να γνωστοποιούν άμεσα στην Υπηρεσία μας κάθε περιστατικό προσβολής (ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σ’ οποιοδήποτε σημείο της Π.Ε. κι αν παρουσιαστεί προσβολή).
  2. να εφαρμόζουν τις εντολές των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών, οι οποίοι  θα υποδείχνουν την καταλληλότερη μέθοδο που αρμόζει να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, ανάλογα και με το στάδιο προσβολής και μπορεί να περιλαμβάνει:
  • κατάλληλη αγωγή στα προσβεβλημένα φυτά με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (εφόσον υπάρχουν και πάντα με την επίβλεψη γεωπόνου) ή εναλλακτικά με χρήση προϊόντων που περιέχουν μικροοργανισμούς.
  • μηχανική εξυγίανση (δενδροχειρουργική) – όπου ενδείκνυται – των προσβεβλημένων φυτών, με παράλληλη αγωγή με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (εφόσον υπάρχουν και πάντα με την επίβλεψη γεωπόνου) ή προϊόντα που περιέχουν μικροοργανισμούς.
  • κοπή των ασθενών δένδρων ει δυνατόν  από τη βάση τους (οπωσδήποτε όμως του τμήματος του κορμού των 2 μέτρων από την κορυφή – όπου βρίσκονται και τα έντομα) και στη συνέχεια μεταφορά σε κατάλληλους χώρους, είτε αφού τοποθετηθούν μέσα σε κλειστούς περιέκτες (π.χ. κοντέινερ), είτε αφού καλυφθούν με πολύ πυκνό δίκτυ (διαμέτρου οπής  ≤1mm) και: α) ταφή σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων Οι χώροι αυτοί  θα εγκρίνονται από την Υπηρεσία μας ή β) άμεσο κάψιμο. Επειδή η καύση των φοινικοειδών γίνεται πολύ δύσκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μένουν άκαυστα τεμάχια, που θα περιέχουν μορφές του εντόμου.
  • μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού. Οι οποιοιδήποτε  χειρισμοί θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφεύγεται  η διασπορά των εντόμων στον περιβάλλοντα χώρο και να μην βοηθείται η εξάπλωση της προσβολής. Πάντα κατά τη διαδικασία οποιασδήποτε μεταχείρισης, θα πρέπει να συλλέγονται και να καταστρέφονται όλες οι μορφές των  εντόμων (ενήλικα, κουκούλια, προνύμφες) που έχουν διασπαρθεί.

Γ) Και στις δύο παραπάνω ζώνες :

  1. απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών από αυτές προς άλλες περιοχές.
  2. η διακίνηση των  φοινικοειδών θα γίνεται μόνο μετά από έγκριση της  Δ/νσης     Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου, αφού θα ακολουθείται η διαδικασία: α) τα φυτά να είναι για δύο τουλάχιστον έτη πριν την μετακίνηση τους τοποθετημένα σε χώρο με πλήρη φυσική προστασία (δικτυοκήπια με οπές ≤3 mm Χ3mm, με διπλές εισόδους και φερομονικές παγίδες) β) κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε 3 μήνες να μην έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις παρουσίας του εντόμου και γ) να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (όπως ισχύει εξάλλου για όλες τις περιοχές ).

Δ) Δεν συστήνεται η τοποθέτηση παγίδων σε περιοχές όπου δεν έχει διαπιστωθεί  η            παρουσία του Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών), επειδή           προσελκύουν το έντομο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου αυτές τοποθετούνται από            τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές για τη διενέργεια επισκοπήσεων.

Ε.Α.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos