η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ ΣχοιναράκηΤην παράταση του χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσης της διαδικασίας νομιμοποίησης των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πέραν του 2009, καθώς και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της αδειοδότησης ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη.

Συγκεκριμένα το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποτελεί βασική παράμετρο για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας της χώρας μας και η διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσα από την υπ. αρ. 244203/26-01-2006 ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις απαιτήσεις για τη νομιμοποίηση και την αδειοδότηση των πτηνο-κτηνοτροφικών κτισμάτων, διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα και έντονα γραφειοκρατική, εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα, μέχρι 31-12-2009 (σύμφωνα με την υπ. αριθ. 348849 ΚΥΑ που τροποποιεί την προαναφερόμενη απόφαση), δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ειδικότερα, οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την εμπλοκή ενός μεγάλου αριθμού υπηρεσιών για γνωμοδότηση ή έκδοση αποφάσεων (π.χ. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Πολεοδομίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Υγείας, Δήμοι αρμοδιότητας, Διεύθυνση ΠΕΧΩ, Πυροσβεστική, Επιτροπή Σταυλισμού κλπ) και τη συγκέντρωση πολλαπλάσιου αριθμού δικαιολογητικών. Το πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα εντονότερο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ισχύουν στο νομό μας από το αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημόσιων – δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων, από την ύπαρξη διάσπαρτων αρχαιολογικών ευρημάτων σε ολόκληρο σχεδόν το νομό, από την ύπαρξη περιοχών NATURA κλπ που αποτελούν τροχοπέδη στη διαδικασία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σήμερα, τρία χρόνια από την έναρξη του προγράμματος έχουν ελεγχθεί μόλις 132 αιτήσεις για νομιμοποίηση, ενώ ένας μικρός αριθμός βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο (έκδοση τοπογραφικών).

Το υφιστάμενο καθεστώς επιβαρύνεται επιπλέον και από την πολυμελή σύνθεση της Επιτροπής Σταυλισμού που ελέγχει και γνωμοδοτεί για την έκδοση των αδειών, η οποία είναι δυσλειτουργική. Με τον πρόσφατο Νόμο 3698/02-10-08, συμμετέχουν πέραν των βασικών εμπλεκόμενων φορέων και εκπρόσωποι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, από το Δασαρχείο, από την ΕΑΣ κλπ, ο συντονισμός των οποίων για την πραγματοποίηση των ελέγχων καθίσταται δύσκολος και χρονοβόρος.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω δεδομένα θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (νομιμοποίηση περίπου 2.500 εκμεταλλεύσεων στο Νομό Ηρακλείου) μέσα στο ορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των εκμεταλλεύσεων από την είσπραξη των επιδοτήσεων αλλά και από τα αναπτυξιακά-επενδυτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό τους. Για το λόγο αυτό, παρακαλώ να προχωρήσετε στην παράταση του χρονικού διαστήματος ολοκλήρωσης της διαδικασίας νομιμοποίησης, πέραν του 2009. Παράλληλα επειδή το κόστος για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας είναι απαγορευτικό για τους κτηνοτρόφους μας, παρακαλώ να εξετάσετε την περίπτωση της οικονομικής τους στήριξης από το Υπουργείο σας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η πορεία της νομιμοποίησης και αδειοδότησης.

Ευελπιστώντας στην κατανόηση αλλά και στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

 

Με Εκτίμηση

Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη»

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: