εμφιαλωμένο νερόΟι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα της  έρευνάς μας

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας

Οι  Οικολόγοι Πράσινοι δώσαμε στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάσαμε τα γενικά αποτελέσματα της 4μηνης έρευνας που πραγματοποιήσαμε σχετικά  με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ενεργειών μας, εξετάσαμε 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύσαμε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.

 

Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου. Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε “ύποπτες” για εξασθενές χρώμιο περιοχές.

Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας. Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας.

Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου. Ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο Υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.

Με την κίνηση αυτή, προσδοκούμε πως το Υπουργείο Υγείας θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ:

ΜΙΑ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • Μόνη λύση η δημόσια υδροδότηση με προστασία της δημόσιας υγείας και σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων γενικά και του πόσιμου νερού ειδικότερα.
  • Σκάνδαλο η κατάσταση της δημόσιας ύδρευσης στο Ηράκλειο

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των Οικολόγων Πράσινων για την περιεκτικότητα ορισμένων  εμφιαλωμένων νερών σε εξασθενές χρώμιο –που είναι πολύ τοξική και καρκινογόνα ουσία-, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Στην Ελλάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, που είναι παράλογη, αντιοικονομική και αντιοικολογική. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος χρήσης εμφιαλωμένου νερού, γιατί το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης δίνει πολύ καλής ποιότητας νερό. (Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για την πόλη του Ηρακλείου). Πολλές φορές οι κάτοικοι παρασύρονται από τις διαφημίσεις των εταιρειών εμφιάλωσης και από την κινδυνολογία. Ιδιαίτερα οι επισκέπτες μας,  καθώς είμαστε τουριστικός προορισμός,  δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και, από φόβο, καταλήγουν  στη «λύση» του εμφιαλωμένου.

Η «λύση» όμως αυτή,  από τη μια δεν εξασφαλίζει πάντα την υγιεινή κατάσταση του νερού, από την άλλη δημιουργεί πολλές παρενέργειες.

Σε γενικές γραμμές το πόσιμο νερό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν περιέχει πολλά άλατα (π.χ. ασβεστίου),  βαρέα μέταλλα (όπως χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος κ.α.) που είναι τοξικά, αν έχει επιμολυνθεί από μικρόβια που προέρχονται από κοπριές στάβλων ή από οικιακά απόβλητα, ή αν ‘εχουν εισχωρήσει  απόβλητα από βιομηχανίες. Επιπλέον, μπορεί να επιμολυνθεί με διάφορες ουσίες από τις σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης, σε περιοχές  που το δίκτυο είναι φθαρμένο ή περιλαμβάνει σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο.

Τα εμφιαλωμένα νερά προέρχονται από πηγές που συνήθως είναι  καθαρές. Μπορεί όμως κάποια στιγμή να προκύψει πρόβλημα από ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο που  σε ελάχιστες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία. (Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων εξασθενές χρώμιο εμφανίζεται σε πηγές στο Λουτράκι και στη Λαμία)

Επίσης μπορεί να γίνει μικροβιακή επιμόλυνση κατά τη διαδικασία της εμφιάλωσης. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως, στατιστικά,   η ποιότητα των εμφιαλωμένων νερών είναι αμφισβητούμενη, και πως το νερό του δημόσιου δικτύου είναι συνήθως ίδιας ή και καλύτερης ποιότητας. Επίσης ένα θέμα που  δεν θίγεται συχνά  είναι οι συνθήκες αποθήκευσης των εμφιαλωμένων νερών σε θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεπερνούν τα προτεινόμενα όρια (συνήθως η αποθήκευση πρέπει να γίνεται υπό σκιά και σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 18 βαθμούς Κελσίου – σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν προβλήματα για την υγεία).

Άλλες παρενέργειες: Η τεράστια σπατάλη φυσικών πόρων (τα μπουκάλια είναι κυρίως από πλαστικό που παράγεται από πετρέλαιο) και το τεράστιο πρόβλημα των άδειων μπουκαλιών (αν και μπορούν να ανακυκλωθούν, η διαχείριση της συνολικής ποσότητας που απορρίπτεται είναι πολύ δύσκολη και με πολύ μεγάλο κόστος). Κόστος και άμεσα οικονομικό και γενικά περιβαλλοντικό, που το επωμίζεται όλη η κοινωνία-και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε άλλη μια περίπτωση αντι-οικολογικής και αντι-οικονομικής κατάστασης χαρακτηριστικής για την Ελλάδα: ΄Αμεσο κέρδος για τους παραγωγούς-διακινητές-πωλητές των εμφιαλωμένων, κόστος για τους πολίτες που τα αγοράζουν (ενώ πληρώνουν τέλη ύδρευσης στους δήμους) και την ελληνική οικονομία  που επιβαρύνεται με εισαγόμενη πρώτη ύλη πλαστικού, εισαγόμενα μηχανήματα και πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστεί τα απορρίμματα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Και με το Ηράκλειο, στο οποίο είναι δεδομένη η άθλια ποιότητα του νερού στο δημόσιο δίκτυο ύδρευσης δεκαετίες τώρα,  τι θα γίνει;  Πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο: η ποιότητα των νερών με τα οποία τροφοδοτείται το δίκτυο  δεν είναι πάντα η καλύτερη, αλλά  το πρόβλημα είναι η κατάσταση του δικτύου που είναι σε άθλια κατάσταση και με τις διαρροές να είναι σε εγκληματικά ποσοστά ρεκόρ! Οι πολίτες  αγοράζουν τεράστιες ποσότητες εμφιαλωμένων νερών ή   αγοράζουν ακριβά φίλτρα, τη στιγμή που πληρώνουν τέλη ύδρευσης, ενώ η ΔΕΥΑΗ – το άκρον άωτον της κοροϊδίας- αντί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης  του δικτύου (που θα κόστιζε ελάχιστα σε σχέση με το ανόητο έργο στον Αποσελέμη) ανακοινώνει τη σύσταση εταιρείας……εμφιάλωσης νερού….για να κερδίζει και αυτή από τα εμφιαλωμένα!

Η  Π.Κ. Ηρακλείου των Ο-Π

Print Friendly, PDF & Email

Από manos