sarakostiana1Συμβουλές για ένα ασφαλές Σαρακοστιανό τραπέζι

Δεν θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2010 οι τιμές των σαρακοστιανών (+/-2%), με υπόσχεση και για την λαγάνα στα περσινά επίπεδα των 2,80 η 3 € ευρώ (κιλό/780 γραμ.) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ. (Ο σύλλογος Αρτοποιών δεν έστειλε ακόμη την εγκύκλιό του).

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει επίσης πως πρέπει να έχουμε μια καλύτερη και σταθερή θεσμική εποπτεία της αγοράς, πράγμα το οποίο μειώνει τον σχετικό κίνδυνο, εξαιτίας των διαιτητικών εθίμων της σαρακοστής και του γεγονότος ότι, σε συντριπτικό ποσοστό, τα προϊόντα τα οποία αγοράζονται είναι είτε εκ των πραγμάτων ανώνυμα είτε επώνυμα μεν αλλά χωρίς το φορτίο της ουσιαστικής επωνυμοποίησης.

Συστηματική είναι η τάση για καταστρατήγηση των διατάξεων και επιδειξιακός κυρίως ήταν μέχρι πριν, ο έλεγχος οστρακοειδών (προσοχή).

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) αλλά και στα οστρακοειδή, στα οποία ο «έλεγχος» απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες.

Αν σας πειράξουν τα …σαρακοστιανά!

Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο …περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν θα νιώθετε:

α) πόνο στην κοιλιά

β) επίμονο πονοκέφαλο

γ) διάρροια

δ) ναυτία και εμετούς

ε) ζάλη

 

Αν είστε υγιής, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να:

• παραμείνετε ξαπλωμένος

• να πίνετε πολλά υγρά

• να περιμένετε μερικές ώρες

Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό. Ποιοι πρέπει ν’ ανησυχήσουν περισσότερο;

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη.

Τι πρέπει να ξέρετε

Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει στους καταναλωτές, ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα, χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες.

1. ΛΑΓΑΝΑ: Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα καλής ποιότητας πρώτων υλών, αλλά θέλει προσοχή γιατί αν είναι, λόγω μεγάλης ζήτησης – άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι.

2. ΤΑΡΑΜΑΣ: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ.

3. ΧΑΛΒΑΣ: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών. Ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κλπ. δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμείστε τυποποιημένο, η γνωστό επώνυμο χύμα.

4. ΕΛΙΕΣ: Εδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.

5. ΤΟΥΡΣΙΑ: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια – όπως σχεδόν όλα της Καθαρής Δευτέρας – είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, η επώνυμα χύμα.

6. ΧΤΑΠΟΔΙ: Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.

7. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.

8. ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

9. ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.

10. ΑΛΚΟΟΛ: Την Καθαρή Δευτέρα πολλοί αρχίζουν με τσίπουρο ή ούζο και μετά πάνε σε κρασί ή μπύρα. Λάθος. Μείνετε σε ένα τύπο αλκοόλ – ποτού – αλλά – αν θέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Προσοχή στην οδήγηση. Υπολογίζετε το πιθανό λάθος των άλλων.

11. ΑΕΤΟΙ: Αν έχετε παιδιά, αγοράστε οπωσδήποτε. Αλλά και αν δεν έχετε. Μπορείτε να τους φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας. Έτσι αντί να διαφημίζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, κ.λ.π. μπορείτε να γράψετε δικό σας σύνθημα π.χ. ΙΝΚΑ.

12. ΣΠΡΕΫ – ΠΙΣΤΟΛΑΚΙΑ – ΚΑΨΥΛΛΙΑ – ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΣΤΟΛΕΣ, χαμηλής αξίας, μιας χρήσης. Από τις προηγούμενες χρονιές, εντοπίστηκε σημαντικός κίνδυνος από την υπόσχεση χαράς με το ευτελές κόστος των σχετικών προϊόντων. Αν τα χρησιμοποιήσετε, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και δη αν αφορούν παιδιά.

 

Κέντρο Διατροφικών Συμβουλών ΙΝΚΑ

Γ. Σεπτεμβρίου 13 – 104 32 Αθήνα Τηλέφωνα: – 210.36.32.443

Fax. 210.36.33.976

e-mail: inka@inka.gr inkakritis@inkakritis.gr Web: www.inka.gr www.inkakritis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos