από την ημερίδα, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, ΙεράπετραΠραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που είχε προγραμματίσει το ΚΠΕ Ιεράπετρας για το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου 2010, με θέμα «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Στην πρώτη συνεδρία της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές με το θέμα εισηγήσεις, όπου συμμετείχαν πάνω από 75 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν δηλώσει με αίτησή τους ότι θα τις παρακολουθήσουν, ενώ στη δεύτερη συνεδρία προβλήθηκε το οικολογικό ντοκιμαντέρ,  “
The Age of Stupid – Η εποχή των ηλιθίων” όπου συμμετείχαν πολλοί πολίτες αλλά και τα σχολεία Εσπερινό ΕΠΑΛ και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που οργανωμένα προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την προβολή.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στην ημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νίκος Σπυριδάκης, ο Σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Νίκος Αλέξης, ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Β/θμιας Λασιθίου κ. Κώστας Κοκκίνης.

Οι εισηγήσεις που έγιναν στην πρώτη συνεδρία ήταν:

«Κλιματική Αλλαγή και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Οι δράσεις της ΠΕΕΚΠΕ για την αειφόρο εκπαίδευση» από τον κ. Παύλο Δασκαλάκη, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιεράπετρας, Αντιπρόεδρο της ΠΕΕΚΠΕ Κρήτης

«Παρουσίαση του πάρκου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΠΕ Ιεράπετρας», από τον κ. Ιωάννη Λιανάκη, Ηλεκτρολόγο Μηχ/κό ΑΠΕ.

«Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης» από την κ. Μαρία Καταντωνάκη, ειδικό συνεργάτη και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ενεργειακού Κέντρου Κρήτης.

«Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αειφόρου εκπαίδευσης με θέμα την ενέργεια, που υλοποιεί το ΚΠΕ Ιεράπετρας», από την κ. Ιωάννου Πανδώρα, αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ιεράπετρας.

«Η κλιματική απειλή δεν είναι μόνο μια πρόκληση για τους κυβερνήτες του κόσμου, είναι μια πρόκληση για τον κάθε κάτοικο της γης. Το συνέδριο για Τοπλού – Κάβο Σίδερο, ως μια απάντηση στην Κοπεγχάγη», από τον κ. Αντώνη Ανηψητάκη, Νομαρχιακό Σύμβουλο Λασιθίου, πολιτικό μηχανικό.

Στην δεύτερη συνεδρία ακολούθησε η Προβολή της ταινίας The Age of Stupid. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό οικολογικό ντοκιμαντέρ, της βραβευμένης σκηνοθέτιδας και παραγωγού Franny Armstrong με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Pete Postlethwaite, που υποδύεται έναν ηλικιωμένο άνδρα που ζει στην κατεστραμμένη γη του 2055, βλέπει αρχειακό υλικό από το 2008 και αναρωτιέται: “Γιατί δε σταματήσαμε την κλιματική αλλαγή όσο ακόμα είχαμε την ευκαιρία;”

Ο κ. Δασκαλάκης στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ανέφερε: Ανοίγοντας στις εργασίες της ημερίδας που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας, να παρευρεθείτε στην πρώτη μας ανοικτή για το 2010 εκδήλωσή μας.

Το 2010 είναι αφιερωμένο ως έτος για την αειφόρο εκπαίδευση στην κλιματική αλλαγή, την ενέργεια, την μείωση και εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στους συμπολίτες μας, τα εκπαιδευτικά εργαλεία που διαθέτουμε, ως ΚΠΕ, για την αειφόρο εκπαίδευση, των μαθητών και εκπαιδευτικών. Έχουν προγραμματιστεί 55 περίπου επισκέψεις σχολικών ομάδων να παρακολουθήσουν το σύνολο των προγραμμάτων μας, ενώ ταυτόχρονα πέντε θεματικά σεμινάρια θα υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ήδη έχουμε υλοποιήσει μια συνάντηση του 11ου ΤΔΚΠΕ που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2009 καθώς και την 1η συνάντηση του θεματικού περιφερειακού δικτύου που συντονίζει το ΚΠΕ Ιεράπετρας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2009. Το δίκτυο αναφέρεται στους υγροτόπους και στις μικρές ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές και ήδη συμμετέχουν σε αυτό 35 σχολεία, ενώ άμεσοι συνεργάτες μας είναι η WWF Ελλάς με τη συμμετοχή του κ. Καλούστ Παραγκαμιάν , ως επιστημονικού μας συνεργάτη, το ΜΦΙΚ, με τη συμμετοχή του κ. Μιχάλη Δρετάκη, βιολόγου – Δρ. Ορνιθολογίας, το δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ, με τη συμμετοχή της Στελλίνας Κουλουζάκη υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεσόγειος ΣΟΣ και το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Κρήτης το ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ, με τη συμμετοχή του κ. Μιχάλη Προμπονά, βιολόγου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τμήμα βιολογίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν επίσης όλα τα ΚΠΕ της Κρήτης καθώς και οι Υπεύθυνοι Π.Ε. Τους μήνες που έρχονται θα υλοποιήσουμε τρία ακόμη θεματικά σεμινάρια, με πρώτο αυτό που σχεδιάζουμε για τις 12 και 13 Φεβρουαρίου και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν 60 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην Π.Ε. Ήδη η εγκύκλιος έχει αποσταλεί στα σχολεία και μέχρι την άλλη Πέμπτη έχετε προθεσμία υποβολής της αίτησης στον υπεύθυνο Π.Ε όσοι ανήκετε στην Βθμια και απευθείας σε εμάς όσοι εργάζεστε στην Αθμια.

Τέλος έχουν σχεδιαστεί να γίνουν και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων σε διάφορες επετειακές ημέρες (νερού, υγροτόπων, ημέρα περιβάλλοντος κλπ) που γεμίζουν ασφυκτικά μπορώ να πω το πρόγραμμα μας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ποτέ  άλλοτε η ανθρωπότητα δεν  βρίσκονταν μπροστά  σε τόσο κρίσιμες στιγμές  και επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της για τους επόμενους αιώνες.

Η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει καθοριστικά το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα, την οικονομία, την υγεία, την κοινωνική οργάνωση (ένταση και κοινωνικές συγκρούσεις, μεγάλα μεταναστευτικά κύματα – κλιματικοί πρόσφυγες, ανεργία, κατάρρευση κοινωνικών και άλλων υποδομών) και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιστήμονες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Κοπεγχάγη, ότι δεν πρέπει να προκύψει τίποτα λιγότερο από μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με στόχους, χρονοδιαγράμματα, μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής της και με οικονομικά μέσα για ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στην Παγκόσμια συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλο τον πλανήτη, εκπροσωπώντας 193 κράτη του ΟΗΕ και κατάφεραν μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων να έχουν τόσο λίγα αποτελέσματα.

Ενώ περιμέναμε όλοι μας, εμείς οι απλοί πολίτες του κόσμου, τα συμβαλλόμενα μέρη να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα πετύχει αύξησης της μέσης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από το επικίνδυνο επίπεδο των 2°C, που αυτό θα προέκυπτε με  μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80-90% κάτω από τα επίπεδα του 1990 για το έτος 2050, και μειώσεις εκπομπών από τις βιομηχανικές χώρες κατά 35-40% μέχρι το 2020 πάλι σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε.

Κατέληξαν σε ένα κείμενο μη-συμφωνίας, το οποίο αναφέρεται γενικόλογα και αόριστα στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών, ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2οC, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Και τι ειρωνεία! Την ίδια στιγμή που «έκλεινε» το κείμενο, το οποίο για τυπικούς και μόνο λόγους ονομάστηκε «συμφωνία της Κοπεγχάγης», ένα άλλο κείμενο είχε προλάβει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Προερχόταν από τον ΟΗΕ και έδειχνε ότι, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν σήμερα αναλάβει οι χώρες, οδηγούμαστε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3οC.

Ας αναφερθούμε εν συντομία στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην αποτυχία της Κοπεγχάγης από στοιχεία που μας παρέθεσε η WWF.

  1. ΗΠΑ και Κίνα. Οι δυο μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, που μαζί ευθύνονται για το 42% των παγκόσμιων εκπομπών, έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους για να παγώσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αναλισκόμενοι σε ζητήματα τυπικών διαδικασιών παρά ουσίας. Είναι οι δυο χώρες που πρωτοστάτησαν, μαζί με την Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Ινδία, στη συγγραφή του κειμένου που αναφέρθηκε προηγουμένως.
  2. Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διχογνωμίες στους κόλπους της ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, ήταν η ολική κατάρρευση της δυναμικής της και η απίστευτη δυστοκία που επέδειξαν χώρες-κλειδιά στους κόλπους της. Για παράδειγμα, η Δανία ήταν η αρνητική έκπληξη. Όχι μόνο γιατί απέτυχε στη διοργάνωση της συνδιάσκεψης, αλλά και γιατί φρόντισε μέσω των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού της, του κ. Ράσμουσεν, να χαμηλώσει από την πρώτη στιγμή τον πήχη των προσδοκιών. Στη μάχη της κλιματικής διπλωματίας, η ΕΕ έχασε με εκκωφαντικό τρόπο.
  3. Ηνωμένα Έθνη. Η συνδιάσκεψη έπρεπε να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν-συμφωνίας, υπό την σκέπη του ΟΗΕ, που θα υπέγραφαν οι 193 χώρες που μετείχαν. Ο ΟΗΕ όμως επέδειξε τρομακτικές αδυναμίες στη διαχείριση του ζητήματος και αφέθηκε να παρασυρθεί σε έναν καταιγισμό παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών του κόσμου. Η αποτελεσματική παγκόσμια διακυβέρνηση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως η κλιματική αλλαγή, παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.

Σε σχετική ανακοίνωση της WWF Ελλάς που συμμετείχε μαζί με άλλες ΜΚΟ της χώρας μας στην συνδιάσκεψη αναφέρει: «Εν κατακλείδι, στην Κοπεγχάγη όλοι οι πολίτες του κόσμου, χάσαμε μια μεγάλη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο. Οφείλουμε να παραμείνουμε στις επάλξεις, υπερασπιζόμενοι τις επόμενες γενιές, το περιβάλλον και την ευημερία του συνόλου των ειδών του πλανήτη.».

Εγώ προσθέτω: Άραγε μήπως πράγματι ζούμε στην «εποχή των ηλιθίων;».

Από το κέντρο περιβαλοντικής εκπαίδευσης Ιεράπετρας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos